+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Lékařská komise HS ČR,24.-26.března 2006,Zadov

Lékařská komise HS ČR,24.-26.března 2006,Zadov
Ilustrační foto

Ve dnech 24.-26.března 2006 se na šumavském Zadově uskutečnilo pravidelné setkání lékařské komise HS ČR.Jako již tradičně i přes nepříznivé počasí byla účast poměrně hojná(Beaufort,Šumava-Zajíc,Krušné hory-Rokyta,Jizerské hory-Soták,Kolský,Krkonoše-Schmoranz,Kubinová, Edelman, Orlické hory -Víšek,Jeseníky-Vrbka a za metodickou komisi Doležal).

Od samého počátku bylo setkání pojato ryze pracovně,kdy byla zhodnocena činnost LK za minulý rok a provedena bilance plnění před rokem vytyčených úkolů.Bylo referováno o rozmístění a využití automatických defibrilátorů a doporučeno zaměřit se mimo jiné i na statistické zpracování použití těchto přístrojů.Jako alternativa zajištění dechových cest bylo doporučeno použití Combitubusu.

LK uvažuje uvádění zajímavých kazusitik jako zpětné vazby práce HS v terénu – problematická se jeví otázka mlčenlivosti,kterou by v budoucnu mohl řešit zákon o HS(?).Při tvorbě nových zásahových karet by Lékařská komise uvítala možnost připomínkovat nový návrh,stejně jako prospěšné by se jevilo mít přístup ke statistice zásahů HS.Jako nedostatečná se nám jeví statistická výpovědnost zásahových lístků.

Jako jeden z hlavních úkolů,který by měl být tento rok uzavřen ,jsou batohy pro lékaře,které by měly být umístěny na služebnách.Shodujeme se na obsahu a problémem zůstává dodání modelu batohu ing.Románkem a dořešit otázku financování.

Co se týče zdravotnického vzdělávání jak dobrovolné,tak i profesionální základny,byly zadány úkoly při tvorbě testů ze zdravovědy pro čekatele(Zajíc),dohodnuta účast lékařů na základní škole(Beaufort,Edelman) a na školení profesionálů(červen-Víšek,Vrbka,září-Soták,Zajíc).

Dalším stěžejním úkolem letošního roku je tvorba nové učebnice HS,kdy byla diskutována struktura,náplň a rozsah jednotlivých kapitol zdravotnické problematiky a současně bylo dohodnuto zpracování témat jednotlivými lékaři.Kromě jiného není zcela jasný termín,kdy by měla být nová učebnice vydána.

Součástí setkání byly také prezentace 3 přednášek(Víšek:Poranění hlavy a hrudníku,Schmoranz:Ušknutí hadem,Zajíc:KPR dle guidelines 2005),které byly připomínkovány přítomnými lékaři.

V závěru byly naplánované další setkání LK na podzim 2006 v Praze a na jaře 2007 v Krušných horách.

Celé víkendové jednání bylo zakončeno lyžařskou vyjížďkou na Kvildu.

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí