+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Sevičení evakuace nové lanovky

V pondělí 26.11.2012 proběhlo plánované cvičení evakuace nové lanové dráhy va skiareálu na Klínech.

Sevičení evakuace nové lanovky
Ilustrační foto

Zadaný úkol cvičení byl: Vyzdvižení osob ze sedačkové lanovky za použití vrtulníku Letecké záchranné služby Ústí nad Labem, které zůstaly na trati lanovky z důvodu technické závady.

Cvičení se mimo jiné zúčastnili i dva naši nově vyškolení letečtí záchranáři Zdeněk Mašek a Míra Račko, pro které to byl ostrý test znalostí a dovedností získaných při výcviku na letecké záchranáře.

Dalším nezanedbatelným úkolem cvičení, který bylo nutné provést v rámci této akce s Leteckou záchrannou službou, bylo nasazení nové komunikační helmy, která záchranáři na laně pod vrtulníkem nově umožňuje přímou hlasovou komunikaci s posádkou vrtulníku. Doposud totiž naše dostupná technologie dovolovala pouze použití standartních radiostanic, které ovšem nejsou vhodné při práci pod vrtuníkem, protože záchranář musí mít volné ruce pro evakuaci postiženého z lanovky. A jistě nezanedbytelnou výhodou této helmy je i odrušení hluku vrtulníku při radiokomunikaci díky sluchátkům, které jsou také její součástí.

Secvičení spolupráce s LZS Ústí a nových metod proběhlo bez komplikací a ověřilo, že postupy, které byly zvoleny, jsou pro tuto činnost více než vhodné.

 

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí