+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrací akce po dvou běžkařích

11.2.2013 v 17:00 se v oblasti mezi Flájemi a Novým Městem ozvali na dispečink HS na číslo 1210 dva ztracení běžkaři, kteří nevěděli přesně, kde jsou a dál nemohli, protože jeden z nich byl již vyčerpaný.

Večerní pátrací akce po dvou běžkařích
Ilustrační foto

A také se začalo smrákat. Teplota kolem -9 stupňů jim také příliš nepomáhala. Dispečer HS vyrozuměl záchranáře okrsku Bouřňák, který se s hledanými spojil telefonem. Po té se rozjela pátrací akce na skútru po známých běžeckých trasách. Vzhledem k tomu, že oba hledaní byli mimo běžecké trasy v lese, protože si takto chtěli cestu domů zkrátit, šlo o to najít nějakou stopu, která odbočuje ze značených tras.

Po hodině pátrání se oblast, ve které se oba muži měli nacházet, zúžila na lokalitu přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště. Po té bylo potřeba propátrat každou stezku, na níž byly běžkařské stopy a doufat, že na konci budou oba hledaní. Po další půl hodině, byli oba nalezeni. Promrzlí a unavení, ale v pořádku. Po té byli oba odvezeni na Nové Město, kde na ně čekala rodinná příslušnice jednoho z běžkařů. Pátrací akce byla tímto v 18:45 ukončena.

Dobré pro hledané bylo, že sebou měli NABITÝ mobilní telefon, znali číslo HS 1210 a našli místo se signálem odkud se s nimi mohl záchranář spojit. A další důležitou maličkostí, kterou je dobré si pamatovat je, že pokud vás už někdo hledá, zůstaňte na místě, protože jenom tak vás lze efektivně hledat. Pokud měníte polohu, může vás záchranář minout jenom proto, že na vašem novém místě již hledal.

hledacka 2013.jpg

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí