+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Cvičení složek IZS Kalich - Chléviště duben 2013

Ve čtvrtek 18.4.2013 se ve sklaním bludišti Kalich – Chléviště konalo taktické cvičení IZS s pracovním názvem: Záchrana pohřešované osoby – pátrací akce v terénu.

Cvičení se zúčastnili Policie, Hasičský záchranný sbor a jednotky požární ochrany, Horská služba včetně kynologické brigády, Zdravotnická záchranná služba a Český červený kříž.

 

Cvičení složek IZS Kalich - Chléviště duben 2013
Ilustrační foto

Cílem cvičení bylo procvičení postupu složek Integrovaného záchranného systému při společném zásahu, koordinace jednotlivých složek IZS, prověření komunikace mezi zasahujícími, velitelem  zásahu a operačními středisky složek IZS a práce s mapovými podklady a systémy GPS.

 

Nácvik probíhal na modelové situaci: Skupina turistů se vydala na výlet do skalního bludiště. Cestou se skupina rozdělila. Na místě předem domluveného srazu čekal  pouze  1 z 5 účastníků výletu. Jelikož se jednalo i o lidi staršího věku se zdravotními problémy (cukrovka) a neměli u sebe mobilní telefony, rozhodl se turista požádat o pomoc přes tísňovou linku 112.

 

Policisté po příjezdu na místo informovali operační středisko o aktuální situaci a po prohledání turistických cest a  jejich okolí oznámili, že na nich hledaní turisté nejsou. Po vyhodnocení všech okolností byla vyhlášena pátrací akce.  

Velitel zásahu rozdělil oblast do jednotlivých sektorů a vytvořil pátrací skupiny sestavené ze zástupců jednotlivých složek IZS. Pátrání probíhalo ve velmi nepřehledném a náročném lesním terénu, plném sklaních bloků, strží, jeskyněk a vyhlídek. Jedna z turistek si pádem z vyhlídkové plošiny způsobila vážná zranění a byla po základním ošetření vyproštěna pomocí horolezecké techniky. Všem nalezeným osobám byla na místě poskytnuta první pomoc a terénní čtyřkolkou byly transportovány k dalšímu ošetření.

 

Cvičení probíhalo v terénu, na který jsou členové HS i psi z Kynologické brigády HS zvyklí. Potvrdilo se, že jsou záchranáři HS schopni pohřešované osoby nejen najít, ale i ošetřit, vyprostit a transportovat z terénu. Pomáhá jim k tomu pravidelný výcvik a materiální vybavení. S úspěchem byly využity GPS navigace, které používá HS, se stálým a okamžitým zobrazením pátrajících záchranářů i psů. Data z GPS přístrojů i vysílačů, které mají psi připevněny na obojku byla přenesena do map v počítači. V těchto mapách je vidět, kde který záchranář a pes pátral, ale i to, ve kterou dobu tam byl. Záchranáři i velitelé tak měli detailní přehled o propátraném území.

 

Cvičení prokázalo, že jsou jednotlivé složky IZS schopny koordinovaně zasáhnout v akci, rozdělit si úkoly a kompetence, odborně zajistit úkony potřebné při pátrání a během relativně krátké doby přepravit pohřešované osoby do bezpečí.  

  

Fotogalerie:  

Krkonošský deník o cvičení napsal: 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí