+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Lavinová situace v Krkonoších v první polovině února 2015

Lavinový stupeň č.3  byl vyhlášen 28.1.2015. V té době začalo vydatně sněžit za působení silného větru......

Lavinová situace v Krkonoších v první polovině února 2015
Lavina Modrý důl

Sněhové profily vykazovaly jen velmi malou stabilitu a to zejména na SV expozicích. Již několik dní před tím silně mrzlo a ve sněhovém profilu se začaly tvořit nestabilní druhy sněhu. V dalších dnech mrazy neustávaly a nadále sněžilo. Vítr dosahoval rychlosti až 25m/s. Foukal nejdříve od jihu, následně od západu a severozápadu. Nový, větrem převátý sníh se ukládal na nestabilní vrstvu starého sněhu, ve které byl vlivem dlouhodobých mrazů vytvořen plovoucí (nestabilní) sníh! Vrstvy sněhu se vzájemně nespojily. Již 28. ledna jsme pozorovali v Labském dole, že k uvolnění deskové laviny stačí jen velmi malé zatížení.

 

Dne 5. 2. 2015 uvolnili tři skialpinisté lavinu v Malé Studniční jámě. Tato nehoda měla bohužel tragické následky.

Lavina se uvolnila po několika obloucích druhého lyžaře.  Do svahu vjel  ve chvíli, kdy první lyžař zmizel ostatním z dohledu.  Prvnímu lyžaři se podařilo včas schovat pod skalnatými bloky.  Měl štěstí, sníh přes něj přejel a nestrhl s sebou. Po zastavení laviny začal zjišťovat, co se vlastně stalo a kde jsou jeho kolegové. Druhý lyžař byl úplně zasypaný na okraji laviniště, ale nebyl upěchovaný sněhem a mohl se začít vyhrabávat rukou, která mu zůstala na povrchu. Vyhrabání mu trvalo cca 5min. Třetí lyžař se pravděpodobně hned rozjel za druhým, nebo zůstal na místě, ale byl již v odtrhové zóně a tak ho lavina strhla do údolí. První lyžař okamžitě volal na HS, dostal pokyny jak postupovat a začal prohledávat laviniště. Po chvíli se domluvil s vyhrabávajícím se kolegou, který mu oznámil, že má zranění kolene, ale jinak je v pořádku. Po chvíli našel hůlku vyčnívající ze sněhu, která nešla vytáhnout. Začal kopat a našel kolegu v hloubce 80cm. Okamžitě, po komunikaci s dispečinkem HS začal částěčně vyproštěného kolegu resuscitovat. K vyproštění ze sněhu došlo mezi 15 a 20 minutou od pádu laviny. Po 28minutách od pádu laviny přistál na místě vrtulník LZS a vysadil lékaře, záchranáře a psovoda. Ti přebírají okamžitě resuscitaci. Zasypaný bohužel utrpěl vážné poranění hlavy a lékař po cca 45minutách ukončuje resuscitaci.

Lavinovou výbavu měli pouze dva ze tří skialpinistů. Nalezení třetího (neměl lavinovou výbavu) bylo náhodné (hůlka viditelná na povrchu sněhu). Přes toto relativně rychlé, ale náhodné nalezení a vykopání mu již nebylo pomoci. Vážnou chybou byl vstup na svahy nad 35 stupňů při vyhlášeném třetím stupni lavinového nebezpečí! Další chybou byl pohyb celé skupinky v odtrhové zóně a zachování rozestupů teprve z tohoto místa.

Plánek lavinové nehody z 5.2. 2015

V dalších dnech jsme zaznamenali pády dalších deskových lavin. Všechny vypadly v jižně orientovaných expozicích. Hlavním důvodem byl silný SZ vítr, který do těchto svahů přemístil velké množství sněhu, který se nepropojil se starou sněhovou pokrývkou a zatížil tyto svahy. Po té se oteplilo a na tyto svahy začalo působit sluneční záření. Došlo ke ztrátě rovnováhy smykového odporu a smykového napětí. V období mezi 8. a 11. únorem padaly laviny v těchto lokalitách: Lovecký žlab, Pramenný důl, Malá Kotelní jáma, Hrazený potok, Velká Studniční jáma a Modrý důl.

Největší pozornost si zaslouží lavina v Modrém dole, která byla svými rozměry výjimečná. Dle dostupných materiálu zde spadla lavina podobných rozměrů v roce 1887

Zákres laviny pomocí GPS

Zákres laviny pomocí GPS

Parametry laviny:
Délka odtrhu:                     506 m
Výška odtrhu:                   0,50 m – 2,45 m
Délka dráhy:                    1106 m
Obvod laviniště:               3300 m
Celková plocha:                   20 ha

Lavina v podstatě dosáhla maxima své dráhy. Chatu Děvín minula o cca 30 m. Vyjímečná je délka odtrhu – 506 m. Celou dráhu vyčistila od porostu, který jí stál v cestě. V dolní části se zastavila až v protisvahu, kde byl sníh na velkých stromech ve výšce 6 metrů.

Lavinová prevence HS ČR

Videodokumentaci si můžete prohlédnout zde

Fotogalerie:

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí