+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Přechod hor s plechovkami barev a nářadím

Letos již podruhé se vydali čeští záchranáři HS ČR, o.p.s. ze služebny Pec pod Sněžkou v Krkonoších na Ukrajinu do Zakarpatské oblasti obnovovat značení, které v letech 2007 až 2009 vybudovali dobrovolníci Karpatského turistického spolku v pohoří Svidovec, Gorgany a Krásna.

Vedle této dobrovolnické aktivity se čeští záchranáři Horské služby ČR podílejí od roku 2009 na budování systému lavinové prevence v ukrajinských Karpatech. Spolu s Milanem Lizuchem ze Strediska lavinové prevenve a záchranáři polského GOPRu, skupiny Bieszczady, jezdí v zimě školit ukrajinské záchranáře a početné skupiny freeriderů, kteří mají o informace ohledně záchrany v lavinách veliký zájem. První školení a ukázky záchranných akcí v lavině představili na Ukrajině právě horští záchranáři ze Špindlerova Mlýna v dubnu 2009  a dále v lednu 2012 školili záchranáře na prvním kurzu v lyžařském areálu Dragobrat 

Tak jako loni, i letos byli iniciátory týdne obnovy značení čeští dobrovolníci kolem Tondy Hrdiny, kamarádi tragicky zesnulého Čecha v lavině v březnu 2015. Desítka milovníků ukrajinských hor a horští záchranáři HS ČR oblast Krkonoše, GOPR Bieszczady a spolupracovníci portálu SNOW se vydali na přechod hor s plechovkami barev a nářadím na obnovu rozcestníků.

Za 3 dny obnovili celkem 25 km modré turistické značky od Německé Mokré na Popaďu, přeznačili několik úseků zasaženými polomy a těžbou dřeva. Menší skupinky obnovovali nástupní žlutou značku na poloninu Krásná (cca 4 km) a rozcestníky.

Za materiální a finanční podporu obnovy značení v Zakarpatské oblasti účastníci děkují společnostem SPOJSTAV, spol. s r. o. a Apollo Art s.r.o., které stály při vzniku budování značení na Ukrajině.

Foto: Karolina Kula

Více info čtěte na:

http://www.treking.cz/archiv/znaceni-na-zakarpati.htm

Více fotografií 

https://www.horskasluzba.cz/cz/aktualni-informace/video-a-foto-galerie/330-prechod-hor-s-plechovkami-barev-a-naradim 

 

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí