+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

„Kam na skialp“

I když skialpová sezóna začala v České republice již na začátku října s prvním sněhem, je nutné si v rámci začínající zimní sezóny opět připomenout základy skialpinismu a techniky sjezdu nebo výstupu nejmodernějšího stylu lyžování poslední doby.

S každou zimní sezónou a s narůstající oblibou této lyžařské disciplíny, úměrně narůstá i počet zásahů Horské služby u skialpinistů.

Horská služba proto doporučuje sledovat druhou řadu úspěšného seriálu České televize „Skialpem to začalo“ aneb jak se správně a bezpečně pohybovat na lyžích ve volném horském terénu. Nyní bude seriál pokračovat druhou řadou s podtitulem „Kam na skialp“. První ze čtyř dílů vysílá ČT Sport v sobotu 19. listopadu ve 12:15. Horská služba ČR se bohužel tentokrát, oproti první řadě seriálu, nepodílela na vzniku druhé řady, neboť se nové díly již nenatáčely v České republice. Nicméně se ve druhé řadě můžete těšit na slovenské kolegy českých horskoslužebníků z Horské záchranné služby.

Tvůrci nabídnou v prvním díle rekapitulaci toho nejdůležitějšího z minulé série a v kostce připomenou všem skialpinistickým nováčkům základy pohybu po horách včetně výbavy, kterou je nutné mít jak pro skialp samotný, tak i kvůli bezpečnosti ve volném terénu. Znovu se tak vrátí do Krkonoš, Tyrolska, Jižního Tyrolska a taky do Norska. V dalších třech dílech přijdou na řadu další lokality, které jsou pro skialp ideální - Vysoké a Západní Tatry a Stubai v Tyrolsku.

Stejně jako v první sérii se průvodci seriálem Alena Zárybnická a Jiří Hölzel vydávají na túry s horskými vůdci UIAGM. Ve Vysokých Tatrách vyráží na Rysy a do Lomnického sedla s Branislavem Adamcem, v Západních Tatrách jdou po stopách legendárního závodu Bokami Západních Tater s Rudolfem Žuffou a v doprovodu skvělého skialpinisty Matúše Vnenčáka. Stubaiské Alpy jim ukazuje místní guide Patrick Ribis.

Pro diváky je nachystáno i jedno překvapení. Pozvání na skialp přijali výjimečné osobnosti – jeden horolezec a dva skvělí lyžaři. Žádného z nich není třeba představovat, stačí jen vyslovit jejich jména: Zoltán Demján, Tomáš Kraus a Ondřej Bank.

Trailer k seriálu

Poděkování autorů patří všem, kteří seriálu jakkoli pomohli. Od hlavních sponzorů a partnerů po každého, kdo jakkoli přiložil ruku k dílu. Speciální díky pak Rasťovi Hatiarovi za slunečné záběry ze závodu Bokami Západních Tater. Na Slovensku – jak v Západních, tak ve Vysokých Tatrách – se štábem úzce spolupracovali členové Horské záchranné služby – obrovské díky!

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí