+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Z Pece pod Sněžkou na Dragobrat za 24 hodin, aneb HS ČR jela školit horské záchranáře na Ukrajinu

Z Pece pod Sněžkou na Dragobrat za 24 hodin – tak by se dala nazvat cesta záchranářů Horské služby ČR z Krkonoš, z Pece pod Sněžkou na školení ukrajinských záchranářů, horských vůdců a freeriderů ve skiareálu v Zakarpatské oblasti Ukrajiny v rámci projektu lavinové prevence v ukrajinských Karpatech za podpory Mezinárodního Visegradského Fondu.

Cílem projektu Mezinárodního Visegradského Fondu, za odborné spolupráce Horské služby ČR, o.p.s. a Strediska lavinovej prevencie v L. Hrádku, je monitoring lavinové situace v ukrajinských Karpatech na základě terénního monitoringu a dat ze sněholavinových stanic na Ukrajině, v pohoří Boržava na vrcholu Plaj 1350 m a v pohoří Černohora na stanici Požeževska ve výšce 1450 m, a kurzy lavinové prevence pro ukrajinské záchranáře, především však pro nevládní lyžařské komunity a dobrovolné záchranáře. Od prosince 2016 opět díky podpoře malého grantu IVF vydáváme lavinový bulletin pro ukrajinské Karpaty na www.karpaty.net/laviny

Přestože první školení pro ukrajinské kolegy HS ČR organizovala již v roce 2009 a následně 2012, každoroční reorganizací záchranných složek na Ukrajině nedokázala horská služba za posledních 3 roky vytvořit fungující systém práce a školení svých záchranářů. 

Z Pece pod Sněžkou na Dragobrat za 24 hodin, aneb HS ČR jela školit horské záchranáře na Ukrajinu
Ilustrační foto

Ve dnech 13. a 14. března 2017 jsme připravili na Dragobratě pro ukrajinské záchranáře a instruktory kurzy, zaměřené na ošetření zranění a na zásady první pomoci, které nejsou na Ukrajině u veřejnosti zdaleka dobře známé jako u nás.

Další částí byl praktický výcvik hledání zasypaných osob v lavině, s důrazem na práci s lavinovými vyhledávači, sondováním lavinového svahu a organizaci záchranné akce. Pro ukrajinské záchranáře byl připraven nácvik stabilizace zraněného na sjezdovce a svoz na svozných záchranných prostředcích.

Samostatnou kapitolou, kterou však naši záchranáři ani projekt IVF nemůže ovlivnit, je následná fáze transportu zraněného z lyžařského areálu (nebo odkudkoliv z ukrajinských hor) do nejbližší nemocnice k ošetření. V ukrajinských podmínkách po svozu ze sjezdovky ukrajinskými záchranáři čeká zraněného téměř hodinový transport (nejčastěji na podlaze nákladního auta nebo terénní sanitky UAZ), do údolí po horské cestě plné děr a výmolů. Poté následuje asi hodinová cesta do Rachova do nemocnice, v případě vážnějšího úrazu do dalších, několik hodin vzdálených, nemocnic.

Velký zájem projevili ukrajinští záchranáři o transport zraněného ve vakuové matraci, kterou přivezli záchranáři z Horské služby ČR a předvedli práci se svoznými záchrannými prostředky.

Pondělního školení se zúčastnili 3 skupiny státních ukrajinských záchranářů ze služeben Rachov, Jasiňa (Dragobrat) a Lazeština. Přes dvacet záchranářů, se svými veliteli nacvičovali modelovou záchrannou akci v lavině při pátrání po zasypaných lyžařích a jejich následný transport z terénu.

O úterní kurzy byl výrazně větší zájem, především od lyžařských instruktorů. Úterních kurzů se opakovaně zúčastnili záchranáři služebny Jasiňa se svým náčelníkem J. Gašparovičem, kteří slouží na Drabobratě, a také lyžařští instruktoři ze skiareálu. K nim se dále přidalo 7 záchranářů ze služebny na vrcholu Pop Ivan, v čele s náčelníkem Vasylem Ficakem. Ti ve svém volnu a za vlastní prostředky vážili celodenní cestu z Verchoviny, z Ivano-Frankovské oblasti, aby se zúčastnili našich kurzů.

Oba kurzy, které vedli záchranáři z Horské služby ČR ze služebny Pec pod Sněžkou, Petr Hais, Tomáš Novák a Petr Dlouhý, a kolegyně Karolina Kiwior z GOPR Bieszczady, ukázaly potřebu systematických školení pro ukrajinské státní záchranáře a potvrdily veliký zájem o naše kurzy ze strany dobrovolných záchranářů, horských vůdců a instruktorů.

Každý účastník mj. obdržel brožurku "ABC lavin" lavinového specialisty Milana Lizucha ze Strediska lavinové prevencie v L. Hrádku, vydanou v ukrajinštině díky malému grantu IVF. Zázemí pro naše záchranáře na Dragobratě a školící místnost poskytl penzion U Stěpana, několik desítek metrů od vleků na Stoh. 

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí