+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana osob z vodního toku

Jizerské hory, 21. března 2017 – Záchrana osob z vodního toku byla námět dnešního taktického cvičení složek IZS na řece Kamenici mezi Návarovem a Jesenným.

Záchrana osob z vodního toku
foto: P. Horký

Tento úsek je těžce dostupný a z pohledu vodáků i poměrně náročný. Zásahy, které zde zejména v období jarního tání záchranáři pravidelně řeší, jsou tak velice náročné. A právě vzájemná spolupráce složek IZS byla cílem dnešního cvičení.

Vše začalo před jedenáctou hodinou voláním na linku 112. Pod zříceninou hradu Návarov došlo k převrácení raftu s devíti nezkušenými vodáky. Na místo byla vyslána ZZS LK, jednotky HZS LK, HZS SŽDC, Policie ČR a pro své zkušenosti se záchranou v nepřístupném terénu i družstvo záchranářů HS Jizerské hory, které dalo k dispozici svou techniku /čtyřkolka, 2 terénní vozy/ a lezeckou skupinu. Ta za pomocí lanových technik vyprostila jednoho z vodáků a následně ho transportovala pomocí nosítek UT 2000 k vozidlu ZZS LK. Zároveň byly do akce zapojeny i vrtulníky LSPČR a LZS Liberec. Jejich úkolem byla záchrana vodáků zachycených uprostřed toku. Poznatky z cvičení se budou následně vyhodnocovat a měly by posloužit k zefektivnění zásahů v této lokalitě.

Zároveň zde proběhlo i doškolení leteckých záchranářů HS s LS Policie ČR. Před samotným cvičením došlo k seznámení s novým typem vrtulníku Bell 412 EPI. Se svými zkušenostmi ze záchrany z vody se s námi podělili letečtí záchranáři HZS SČK, kteří zároveň prováděli záchranu v rámci samotného cvičení. Následně si pak letečtí záchranáři HS procvičili vyproštění osob z nepřístupného terénu pomocí palubního jeřábu. Někteří LZ pak měli i možnost zapojit se do výcviku LZS Liberec, se kterou již dlouhodobě na této úrovni spolupracujeme.

Závěrem bychom rádi poděkovali LSPČR, leteckým záchranářům HZS SČK a LZS Liberec za příjemnou spolupráci při tomto doškolení.

foto: ZZS LK

zpráva HZS LK

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí