+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Ohlédnutí za rozsáhlou pátrací akcí v Krušných horách

Jak již díky sdělovacím médiím všichni víme, v Krušných horách na jižní straně Klínovce probělha o uplynulém víkendu rozsáhlá pátrací akce, která byla stížená tím, že hledaný byl mentálně postižený chlapec a spíše se měl schovávat před lidmi, než by vyhledával kontakt s cizími lidmi.

Největší rozsah co do počtu účastníků byl v neděli, kdy bylo v terénu nasazeno celkem cca 150 záchranářů z řad PČR, HZS a HS.

Zorganizovat a řídit takto velkou skupinu při pátrání, aby bylo dosaženo cíleného efektu, je velmi složité. Jednotlivé pátrací teamy proto byly složené vždy z kombinací zástupců všech tří integrovaných složek podílejících se na dané pátrací akci.

Na místě zásahu byl rovněž sestaven "štáb" složený také ze zástupců jednotlivých složek. Díky technickému vybavení HZS  byl zřízen satelitní přístup k internetu a následně bylo možné naplno využít systému Gina, u kteréhož je možné v mapě vidět online jednotlivé účastníky akce se záznamem jejich tras a pohybu.

U Horské služby probíhá přenos pozic přímo z radiostanic díky nové digitální radiosíti, u hasičů  přes GPS lokátory. Díky těmto technologiím byla celá akce efektivněji koordinovaná a byl jednoznačný záznam o prohledaném území.

Ohlédnutí za rozsáhlou pátrací akcí v Krušných horách
Ilustrační foto

Pohřešovaný byl nakonec nalezen v pondělí dopoledne, kdy se rozjížděl již třetí den pátrání. Po ohlášení informace zaměstnankyně z areálu Klínovec, že viděla osobu odpovídající popisu hledaného v okolí Pašerácké cesty, byl do této lokality vyslán tým HS a PČR. Cca 300 m nad Pašeráckou cestou na okraji sjezdovky byl pohřešovaný nalezenen - dezorientovaný po dvou nocích strávených v terénu za nepříznivého počasí, oblečen pouze v teplákách a slabé bundě, bez jídla a pití, živ a zdráv v prostorách sjezdovky Klínovec jih. Dle jeho slov bez spánku ze strachu, že někam spadne. Za toto, i přes všechno špatné, má můj (náš) velký obdiv.

Závěrem patří veliké dík všem zúčastněným složek IZS včetně 30-ti členného mančaftu Horské služby a dalším dobrovolníkům podílejících se na této akci.

Miroslav Račko

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí