+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Jak se z cvičné akce „ostrá“ stala

V pátek ve večerních hodinách proběhla cvičná evakuace lanové dráhy v německém Schönecku, které se účastnily jednotlivé složky německého integrovaného záchranného systému a v rámci přeshraniční spolupráce s německým Bergwachtem také dva členové Horské služby ČR z okrsku Bublava.

Na celé délce lanové dráhy bylo cca 30 pasažérů. Vážnost situace umocnil déšť, chladné počasí a tma.

Původní plán byl, že na tomto cvičení bude HS ČR pouze v roli záložního týmu a pozorovatelů kvůli porovnání tzv. bavorské techniky, kterou při evakuaci lanových drah používají kolegové  z Německa, s technikou českých horskoslužebníků.

Když jsme se jako český tým nahlásili veliteli akce dle plánu jako rezervní tým, použil nás v tu chvíli jako tým záchranný a to pro nejobtížněji přístupný usek lanové dráhy.

Pro nás v tu chvíli začal v podstatě „ostrý“ zásah. Dle hodnocení od německých kolegů jsme se svého úkolu zhostili na výbornou a ocenili kvality používané metodiky českou Horskou službou.

Všechny záchranné týmy evakuovaly své přidělené úseky bez větších technických problémů a pasažéři byli dostáni v časovém limitu bezpečně na zem a odvezeni na centrální shromaždiště.

Pro český tým to byla další dobrá zkušenost a prověření, že přeshraniční spolupráce funguje na perfektní úrovni!

Míra Račko & Fanda Götz, HS Bublava   

Jak se z cvičné akce „ostrá“ stala
Ilustrační foto

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí