+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

ICAR 2017 - Andorra

Jako každý rok i letos v těchto dnech probíhá mezinárodní kongres ICAR, jehož hostitelem se ve dnech 18. – 21. 10 2017 stal stát Andorra, který leží v nitru Pyrenejí mezi hranicemi Francii a Španělska.

Horští záchranáři a specializované instituce zabývající se problematikou spojenou s horským prostředím z celého světa se v těchto zdokonalují na kongresu, kterého se každoročně účastní více jak 200 účastníků ze sta organizací ze všech světadílů. Mezi letošní návštěvníky, kteří přiletěli na kongres z daleka, patří kolegové z Japonska, Číny a USA, ale výjimkou nejsou ani záchranáři z Nového Zélandu.

Základní tématem pro letošní ročník je záchrana raněných z kolmých a vysokých stěn a bezpečnost samotného záchranáře.

První den se záchranáři zúčastnili workshopu v terénu, kde proběhla demonstrace speciálních postupů od pátrání s kynology a jejich psy v terénu, přes trauma z visu, až po použití dlouhých lan při záchraně pomocí vrtulníku.

Dnes a zítra je na programu oddělené zasedání jednotlivých komisí (pozemní, lavinová, letecká, lékařská, kynologická). Na jednotlivých zasedáních proběhnou informace o neštěstích s následnými rozbory a ponaučením pro budoucnost, kompletace základních doporučení pro výcviky a zásahy záchranářů, prezentace nových postupů a také témat pro budoucnost.

Poslední den proběhne společné zasedání všech komisí, které bude následně ukončeno „valnou hromadou“ celého ICARu. Zde jsou na programu témata jako přijímání nových členů, schválení obsahu znalostní databáze, hlavní body pro příští kongres nebo diskuze o potřebném financování.

Na mezinárodním kongresu neexistuje žádné kritérium pro výběr nejlepší organizace v rámci ICAR. Nikdo není nejlepší, ale zároveň nikdo není nejhorší. Každá země má jiné možnosti a s těmi plynou i konkrétní specifika. Daný kongres je hlavně o vzájemné spolupráci a předávání si zkušeností s nejefektivnějšími postupy pro dané lokality. Cílem kongresu je upozornění na rizika a prevence v rámci daných rizik nebo nehod.

Horská služba ČR, o.p.s. je zastoupena na kongresu v rámci pozemní, letecké, lavinové, kynologické a lékařské komise vždy jedním členem.

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí