+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchranáři pátrali po muži v okolí Kraslic, zapojili se i kolegové z německé horské služby Bergwacht Klingenthal

Na fotkách vidíte „odbahňovací“ konec včerejší pátrací akce v Krušných horách. V krátké době šlo o druhou pátračku po sobě. Tentokrát zásah mimo kooperace s Policií ČR prověřil také funkčnost přeshraniční spolupráce. Mimo 6 horských záchranářů a členů Policie ČR se do pátrání zapojili i 4 muži z německé horské služby Bergwacht Klingenthal. Jak se bohužel ukázalo, nasazení pátračů bylo tak trochu zbytečné.
 
 
 
Záchranáři pátrali po muži ze skupiny turistů, která měla namířeno z Horní Blatné do Kraslic s přenocováním na Přebuzi. Turista se od kamarádů odpojil ještě před místem přenocování s tím, že do cíle v Kraslicích dorazí druhý den po vlastní ose. Jenže do Kraslic nedorazil, telefon mu vyzváněl, ale nikdo ho nebral. Výzva přichází v neděli krátce po 16 hodině. Horská služba se dozvídá, že muž se odpojil někde v oblasti Rolavského vrchu, přesné místo neumějí kamarádi popsat. Horská služba ihned informuje Policii ČR, která nahrubo lokalizuje telefon pohřešovaného ve velmi rozsáhlé oblasti Přebuz – Rolava. Ve hře je několik variant včetně té, že muž potřebuje akutní pomoc. Do terénu rychle vyrážejí horští záchranáři ze okrsků Bublava a Pernink, připraven je Boží Dar. Dále Policie ČR Kraslice, Nejdek, Rotava. Velmi rychle se také připojují němečtí kolegové. Záchranáři projíždějí především turistické trasy a stezky v okolí těchto tras, tedy místa s největší pravděpodobností výskytu pohřešovaného. Souběžně s pohybem v terénu policie prověřuje druhou hypotézu, že volný terén muž opustil a je někde ve městě nebo na cestě domů. Nakonec se druhá možnost ukázala jako ta správná. Muž ztratil telefon, pokračoval po dohodnuté trase, do Kraslic dorazil dříve než celá skupina, a aniž by o sobě dal vědět, sedl na vlak a jel domů. Jen shodou náhod narazil v Karlových Varech na jednoho z členů skupiny, který zavolal jak na policii, tak ostatním kamarádům. Pátračka odpískána v 18:30 hod. No "po pravdě" to nebyl správný postup. Na horách není nikdy dobré se pohybovat sám. Když už k tomu ale dojde, je nutné být s kamarády, s rodinou nebo klidně s Horskou službou v kontaktu. V tomto případě stačilo zaklepat u prvních dveří nebo požádat někoho o zapůjčení mobilu a dát domů, a členům party vědět, že je vše OK.
 
Dávejte na sebe na horách pozor a myslete i na to, že zbytečné nasazení záchranářů může zkomplikovat jejich nasazení tam, kde to je opravdu potřeba!⛑
 
Záchranáři pátrali po muži v okolí Kraslic, zapojili se i kolegové z německé horské služby Bergwacht Klingenthal
Ilustrační foto

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí