+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Cvičení Horské služby: Rychle kyslík! Muže zasáhl blesk!

Redaktor Klatovského Deníku se zúčastnil cvičení členů Horské služby z celé republiky v náročném šumavském terénu. Fotografie zd: http://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-rychle-kyslik-muze-zasahl-blesk-20120620.html

Cvičení Horské služby: Rychle kyslík! Muže zasáhl blesk!
Ilustrační foto

Šumava – "Prosím vás pomozte. Slyšeli jsme velkou ránu, zřejmě hrom, a když jsme se utíkali před bouřkou schovat, našli jsme tu dva lidi. Pán je v bezvědomí, paní tu pobíhá a vůbec neví, co se děje," volají u Poledníku na Šumavě turisté na pětici členů Horské služby, která tam právě dorazila. Jde o vteřiny. Záchranáři se rozdělují na dvě skupiny. Jedna okamžitě začíná s masáží srdce bezvládného seniora, druhá se věnuje ženě, která má na noze ošklivou spáleninu. Kde k ní přišla, ale neví, je silně zmatená. I přes veškerou snahu však muž umírá. Vše je naštěstí jen jako. Záchranná akce je součástí velmi náročného pětidenního cvičení, na které se tento týden na Šumavu sjely více než tři desítky členů Horské služby (HS) z celé republiky.

Tlak na čelist

Výše uvedená situace se na Šumavě skutečně stala, a to před čtyřmi lety, kdy blesk zasáhl manželský pár na Prenetu. I tehdy žena přežila, zatímco muž na místě zemřel. A protože se něco podobného může stát kdykoli a kdekoliv, nacvičují členové HS, jak přesně v tu chvíli postupovat. Na vše bedlivě dohlíží zkušení lékaři a udílejí i cenné rady. "Při posuzování hloubky bezvědomí by se měla posuzovat reakce na bolest. Abychom toho člověka nemlátili po tváři, tak se používá tlak na dolní úhel dolní čelisti. Ten je za prvé hodně bolestivý, takže tak zjistíte, jak hluboká porucha vědomí je, a za druhé tak zprůchodníte dýchací cesty," ukazuje jedné z hlídek vedoucí lékař klatovské zdravotnické záchranné služby Svatopluk Dvořák.

Napít nedostane

Členové HS musí za odpoledne obejít celkem osm stanovišť a někde dá pořádně zabrat už samotná doprava na místo. Mezí náročné cesty za pacientem patří například Prášilské jezero, kam musíme všichni dojít po svých kamenitou stezkou, jež je v závěru pěkně strmá. Tady dá zabrat i plná fotobrašna, natož tu například nést na nosítkách stokilového chlapa. Brrr. Zraněný naštěstí může chodit, ale má otevřenou zlomeninu ruky a neoplývá ani nejlepší náladou. "Kde jste, čekám tu snad hodinu," vyštěkne na záchranáře. "To víte, hory, museli jsme se sem dostat po svých," vysvětlují mu v poklidu záchranáři a věnují se ošetření jeho rány. "Dejte mi aspoň napít, je děsné vedro," žádá muž. Nelže, slunce opravdu pálí jako zběsilé, ale vodu nedostává. "Maximálně osvěžit rty. Kdybyste potřeboval operaci, mohlo by vám pití ublížit," vysvětlují mu členové HS. Mají plus, tuto nastraženou léčku prokoukli.

Cvičení pomůže

Lehké to není ani na dalších stanovištích, ale horští záchranáři si nestěžují. Naopak. "Cvičení je velmi dobré. Musíte to cvičit, aby vše fungovalo tak, jak má, neboť při kritických situacích je stres a vy potřebujete jednat automaticky," vysvětluje mi Petr Pospíšil mladší, který Horskou službu Šumava reprezentuje spolu s Martinem Kocumem, Pavlem Aubrechtem, Josefem Tischlerem a náčelníkem Michalem Janďurou. Právě ten mi hodnotí celé záchranářské odpoledne. "Simulována byla zranění, která vycházejí ze zkušeností Horské služby na Šumavě. Byl tam proto zásah bleskem, otevřené poranění předloktí, bezvědomí, luxace kotníku, poranění lebky a zranění spodiny lebeční, pokousání hadem, pořezání motorovou pilou a pád stromu na dřevorubce a na osmém stanovišti zástava srdce," popisuje Janďura, co si organizátoři na záchranáře na úterní odpoledne připravili.

Sáhnou si na dno

Třiatřicet členů Horské služby ze sedmi oblastí absolvuje na Šumavě celkem pětidenní cvičení, které dá pořádně zabrat i fyzicky a psychicky odolným chlapům. Vše začalo v pondělí, kdy členové HS nacvičovali jízdu s terénními vozy a jejich vyproštění. Úterý bylo věnováno zdravotnictví a středa záchranářským pracím v terénu – členové HS zachraňovali osoby z hloubky na Sněžných jámách na Křemelné a z výšky na Poledníku. "Čtvrtek bude fyzicky velmi náročný. Čeká nás etapa na horských kolech v okolí Prášil, Srní a Modravy a také pěší pochod kaňonem Křemelné se zaměstnanci Informační a strážní služby Národního parku Šumava. V pátek už nás čekají školení řidičů a další podobné administrativní záležitosti," popisuje Janďura.

Budili pozornost

Hostem cvičení je Bruno Jelk, náčelník švýcarské Horské služby kantonu Wallis. "Loni v říjnu jsme s jeho muži cvičili v prostředí alpských velehor v okolí Zermattu, takže jsme ho pozvali, aby viděl, jak se cvičí tady a aby se vzájemná spolupráce ještě více provázala. Vyměnili jsme si také poznatky a navštívili jsme například výjezdové i operační středisko zdravotnické záchranné služby v Plzeňském kraji," doplňuje Janďura. Jelk zdaleka nebyl jediným, koho cvičení horských záchranářů zaujalo. Pozornost budili všude, zejména v Prášilech, kde v jednu chvíli stála téměř desítka vozidel Horské služby připravených vyrazit do terénu. "Co se stalo? Spadlo někde letadlo, že je vás tu tolik?" ptal se jeden z návštěvníků obce. Turisté v terénu se zase zajímali, zda někoho HS nehledá, když jsou její členové všude k vidění. Naštěstí ani jedno. Členové HS jen cvičili, aby byli stejně dobří a možná ještě lepší, než jsou teď. A pomohli dalším tisícům lidí na českých horách.

Foto: Deník/Milan Kilián 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí