+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zdařilá resuscitace na Špičáku

Třiašedesátiletého muže se zástavou srdeční činnosti se dnes odpoledne podařilo zachránit díky aktivnímu sousedovi a perfektní spolupráci Horské služby se zdravotníky.

Zdařilá resuscitace na Špičáku
Ilustrační foto

Muž odklízel napadaný sníh u chaty Jezerka na Špičáku, když najednou jeho manželka viděla, jak bezvládně padá. Její křik zaslechl soused, který duchapřítomně zavolal záchranáře a ihned sám začal s laickou masáží hrudníku. „Máme za to, že právě to pánovi zachránilo život. Byl jsem na místě během velice krátké chvíle, a jakmile jsem to viděl, křikl jsem na něj, ať v masáži pokračuje. Ihned jsem z vozu vytáhl batoh s kyslíkem a náš defibrilátor,“ popsal záchrannou akci Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že manželka zatím bezvládného muže svlékla, takže mu mohl okamžitě nasadit přístroj. Ten zanalyzoval stav pacienta a navrhl jeden výboj. Mezi tím na místo dorazil další záchranář a už se také blížil sanitní vůz Rychlé zdravotnické služby z Železné Rudy. Členové HS tedy pokračovali v resuscitaci a také po konzultaci s posádkou RZS povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně. Jakmile dorazili zdravotníci, napojili muže v bezvědomí na svůj defibrilátor a dali mu další výboj. Pak se obnovila jeho srdeční aktivita a také začal samostatně dýchat. Záchranáři jej pak odvezli ke stanici Horské služby a v bezvědomí, ale s obnovenými životními funkcemi předali posádce vrtulníku. Ten muže transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice. „Musím poděkovat sousedovi našeho pacienta, jeho laický zákrok byl perfektní. Stejně tak musím zdůraznit následující dobře koordinovanou spolupráci a perfektní výcvik nejen našich členů, ale i dalších složek Integrovaného záchranného systému, které se na dnešní akci podílely,“ komentoval událost Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí