Náročný den HS Krkonoše

Mrtvý německý běžkař nad Špindlerovým Mlýnem, těžce zraněný mladý snowboardista a ještě vážněji poraněný patnáctiletý lyžař – taková je dnešní statistika Horské služby Krkonoše.

Náročný den HS Krkonoše

Ke zranění chlapce na lyžích došlo kolem deváté ráno na jedné ze sjezdových tratí v Janských Lázních. „Podle všech informací vylétl v plné rychlosti mimo sjezdovku a narazil do stromu. Náraz musel být skutečně prudký, protože hoch utrpěl zlomeninu stehna, poranění obratlů a také poranění plic,“ uvedl k výjezdu Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Na místo ihned vyrazili dva záchranáři na sněžném skútru. Mladého lyžaře ošetřili, nasadili mu krční límec a na zlomeninu dlahu a zafixovali jej do vakuové matrace. Pak ho šetrně převezli k přivolanému sanitnímu vozu Rychlé zdravotnické pomoci, který zraněného transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. Další nehoda se pak stala na jiné sjezdovce také v Janských Lázních mladému snowboardistovi. Toho během jízdy srazil německý lyžař a způsobil mu zlomeninu v oblasti stehna. I tohoto mladíka horští záchranáři po ošetření předali posádce sanitky RZP. Nehodu nyní šetří Policie ČR.

„Těsně před polednem pak bylo na dispečink HS nahlášeno zkolabování dvaasedmdesátiletého muže ze Spolkové republiky Německo. Do bezvědomí upadl na běžecké trati směrem na Klínové boudy,“ popsal poslední případ Pavel Jirsa. Dodal, že běžkaře se před příjezdem členů HS snažil resuscitovat jeho kolega. K bezvládnému muži vyjel jeden záchranář ze Špindlerova Mlýna, služba HS z Plání a další člen HS ze Strážného s defibrilátorem. Zároveň záchranáři kontaktovali RZP a zdravotníci ihned požádali o pomoc Leteckou záchrannou službu. Vzhledem k tomu, že na začátku akce nebyly vhodné letové podmínky, na místo vezli horští záchranáři i posádku sanitky. Nakonec ale vrtulník dorazil a přistál nedaleko. Zpět ale odletěl s prázdnou, protože po cca 70 minutách resuscitace lékař LZS konstatoval smrt. „Na sjezdových tratích je nutné, aby všichni bez výjimek dodržovali zásady bezpečného pohybu a jezdili ohleduplně k ostatním. Pokud jde o běžkaře, ti by měli rozhodně plánovat túry s ohledem na své síly, věk a zdravotní stav,“ varoval Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, E-mail: [email protected]