+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád horolezce v Obřím dole

Lezení za tmy po náročném skalním terénu v Čertově rokli nad Obřím dolem se včera večer stalo téměř osudným jedenačtyřicetiletému horolezci, který se po dlouhém pádu těžce zranil.

Pád horolezce v Obřím dole
Ilustrační foto

Jeho kolega naštěstí nehodu okamžitě v půl jedenácté nahlásil na linku 155 a zdravotníci poté kontaktovali krkonošskou Horskou službu. „Podle našich informací spadl přibližně 250 metrů, nejdřív ze skalního prahu a poté sjel po prudkém svahu. Následkem pádu si přivodil četná a velmi vážná poranění,“ uvedl k nehodě Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Dodal, že během několika minut do uvedeného velmi složitého a strmého horského terénu vyrazili záchranáři ze stanice HS v Peci pod Sněžkou. Zároveň ke zraněnému vyjel z boudy v Obřím dole i dobrovolný člen HS, který je tamním chatařem. „Jakmile se ke zraněnému dostali, zjistili, že je při vědomí, ale pravděpodobně utrpěl poranění pánve, páteře, hlavy i končetin. Také mu museli ošetřit tržnou ránu na noze,“ popsal stav horolezce Adolf Klepš.

Záchranáři muže ošetřili, nasadili mu pánevní pás a zafixovali jej do vakuové matrace. Pak zraněného na transportním prostředku spustili asi 300 metrů do rokle. Dalších 300 metrů jej nato museli přenést ke sněžnému skútru. Na saních za ním muže poté převezli na stanici HS v Peci, kde si jej už převzala posádka sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby. „Ten transport do rokle z místa dopadu byl velmi náročný. Naši členové byli nuceni vzhledem k prudkému srázu použít horolezecké vybavení, tedy lano, cepíny a mačky“ komentoval úspěšnou záchranu horolezce náčelník Klepš.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí