+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Jízda na saních skončila pádem ze svahu

Dvaadvacetiletý mladík, šestnáctiletá dívka a další mladý člověk dnes odpoledne při jízdě na saních spadli ze strmého zledovatělého svahu pod Smíchovskou boudou a těžce se zranili.

Jízda na saních skončila pádem ze svahu
Ilustrační foto

Krátce před tři čtvrtě na pět vše Horské službě oznámili z dispečinku zdravotnické linky 155 s tím, že oba zranění spadli do potoka. „Na místě je sklon svahu asi sedmdesát stupňů, velmi tvrdý zledovatělý sníh a vše končí přibližně jeden a půl metru vysokým břehem potoka. Odhadujeme, že délka pádu mohla být nějakých 70 metrů. Jak se ale na sráz dostali, nevíme,“ uvedl k situaci na místě nehody Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Ke zraněným ihned po výzvě vyrazili tři záchranáři na dvou sněžných skútrech ze stanice HS Pec pod Sněžkou. Zde zjistili, že mládenec při pádu utrpěl poranění hlavy, tržné rány na hlavě a v obličeji, a dále otřes mozku. Dívka na tom byla podstatně hůř, způsobila si zlomeninu ruky, pravděpodobně také zlomeninu stehenní kosti a vnitřní poranění v oblasti břicha. Třetí účastník nehody vyvázl jen s drobnými poraněními.

„Ošetření nám zkomplikoval místní terén, především sklon svahu a výška břehu potoka. Proto jsme museli dívku zajistit a ošetřit přímo v korytě,“ popsal okolnosti zásahu Pavel Jirsa s tím, že zraněnou teprve poté ve vakuové matraci z potoka záchranáři vyprostili a mohli jí dopravit k transportní technice. Oba těžce zranění pak byli převezeni ke stanici Horské služby a předáni lékaři Letecké záchranné služby. Vrtulník pak oba dopravil k dalšímu ošetření do nemocnice. „Z dnešního případu je vidět, že nebezpečí nečíhá jen na sjezdových tratích. Zásady bezpečného pohybu v horském terénu musí ve vlastním zájmu dodržovat každý, ať už se pohybuje na lyžích, snowboardu, na saních či pěšky,“ varoval Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí