+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana zraněných při nehodě autobusu

Autobus, který převážel pravděpodobně rodiny s dětmi na hory, se dnes kolem půl deváté ráno převrátil do příkopu u zasněžené silnice od Javorné na Železnou Rudu.

Záchrana zraněných při nehodě autobusu
Ilustrační foto

Příčiny a okolnosti nehody nejsou v tuto chvíli jasné, důsledkem ale bylo několik zraněných. „Místo nehody je těsně pod nejvyšším bodem stoupání. Kousek pod ním se také změnil povrch z rozbředlého sněhu na normální. Jak jsme viděli po příjezdu, autobus skončil na boku,“ uvedl k situaci na místě nehody Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že podle informací HS mělo být ve vozidle 11 dospělých a 28 dětí. Když členové HS přijeli, už zde zasahovala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. K nehodě také postupně dorazili záchranáři Hasičského sboru, Police ČR, Rychlá zdravotnická i Rychlá lékařská pomoc a po chvíli i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně. Kromě toho u nehody zasahovala i Informační a strážní služba Národního parku Šumava. „Pět raněných jsme sanitními vozy převezli k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech. Další dvě osoby jsme vrtulníkem transportovali na traumacentrum Fakultní nemocnice v Plzni,“ uvedla k zásahu Lenka Ptáčková, tisková mluvčí ZZS Plzeňského kraje. Záchranáři HS během akce vyprostili poslední cestující s autobusu, poskytli lékařům vakuovou matraci a krční límec a zraněnou ženu jim poté předali k dalšímu ošetření. „Počasí v této části Šumavy je v současné době složité, na většině míst je jeden stupeň Celsia nad nulou, sněží a na silnicích leží nasolený rozbředlý sníh. Sjízdnost je tak velice ztížená a na místě je maximální opatrnost,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí