+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Evakuace z lanové dráhy

Kolem šedesáti lidí museli dnes po poledni evakuovat členové Horské služby a pracovníci lanovky ze sedaček dráhy z Čenkovic na Bukovou horu poté, co lanovku zastavila technická závada.

Evakuace z lanové dráhy
Ilustrační foto

K závadě došlo přibližně v půl jedné odpoledne a pro uvízlé cestující okamžitě vyrazilo osm horských záchranářů. „My jsme šli po lanu, jeden z nás vždy vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý jej jistil zezdola. Takto sjížděli od sedačky k sedačce a sundali asi třicet lidí, zaměstnanci lanovky pak další po žebřících na sloupech,“ popsal evakuaci Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory. Doplnil, že záchranář na laně poté, jakmile se dostal k nějakému cestujícímu, zajistil lano a lyžaře umístil do evakuační sedačky. Pak jej kolega, který zezdola akci jistil, spustil na zem. Tímto způsobem se podařilo bez problémů a jakéhokoliv úrazu dostat ze sedaček během relativně krátké doby všechny cestující. „Nikomu se nic nestalo, nikdo nebyl vzhledem ke krátké době, jakou strávili na nefunkční lanovce, a krásnému počasí ani podchlazený,“ dodal náčelník Hepnar.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí