+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Led na Sněžce způsobil zranění

Muž ve věku čtyřicet jedna let uklouzl včera na Sněžce tak, že si zlomil nohu v bérci, Horská služba varuje před ledem, který pokrývá vrchol hory a může být turistům nebezpečný.

Led na Sněžce způsobil zranění
Ilustrační foto

Faktem je, že podle zasahujících členů Horské služby byl zraněný muž zcela nevybavený do zimního horského terénu. „Včera odpoledne nás o nehodě informovala obsluha lanové dráhy. Vzhledem k poloze nehody jsme došli k závěru, že nejrychlejší pro nás bude, když naši záchranáři vyjedou i se zdravotnickým vybavením na Sněžku lanovkou,“ uvedl k okolnostem výjezdu Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Záchranáři na místě zjistili, že muž utrpěl zlomeninu bérce a po základním ošetření jej umístili do vakuové matrace. K dalšímu ošetření ale bylo nutné dostat muže dolů ze Sněžky, a protože je vrchol pokryt ledovkou a jakýkoliv transport by byl riskantní, požádala HS o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Ten po chvíli přistál pod vrcholem, zraněného naložil a převezl do nemocničního zařízení. „Upozorňuji všechny návštěvníky Sněžky na pokrývku ledu na vrcholu. Pohyb zde je relativně bezpečný pouze s náležitým vybavením, především pak při použití náležité turistické obuvi. Nic takového ovšem zraněný muž neměl,“ varoval turisty Pavel Jirsa. Dodal, že podobný povrch může čekat návštěvníky i v jiných místech vrcholů Krkonoš.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí