+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžký úraz chlapce na Klínovci

Třináctiletý lyžař se zřejmě stal obětí sněhových podmínek a těžce se zranil při pádu na sjezdové trati s děsivým jménem U zabitého na severní straně hory Klínovec.

Těžký úraz chlapce na Klínovci
Ilustrační foto

Horskou službu o nehodě informovali pracovníci obsluhy vleku s tím, že chlapec utrpěl poranění dolní končetiny. „Shodou okolností byli naši záchranáři nedaleko, takže ke chlapci dorazili v podstatě vzápětí. Nevíme od koho, ale informaci dostala v té době i Zdravotnická záchranná služba v Ústí nad Labem. Ti poslali vzhledem k povaze nahlášeného zranění na Klínovec vrtulník,“ popsal okolnosti zásahu náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Záchranáři na místě zjistili, že se jedná s největší pravděpodobností o zlomeninu stehenní kosti. Po základním ošetření proto chlapce zafixovali do vakuové matrace a odvezli k sanitnímu vozu ZZS, který dojel pod sjezdovou trať. Ten jej pak převezl na domluvené místo, kde zraněného zdravotníci předali posádce vrtulníku Letecké záchranné služby. „Na krušnohorských sjezdových tratích je v současné době víceméně jen technický sníh. Ten je ale místy vystřídán ledovými plotnami. V takových lokalitách může pak dojít k pádu a těžkým zraněním,“ varoval lyžaře náčelník Güttner. Návštěvníky Krušných hor důrazně upozornil, že právě za takových podmínek je potřeba jezdit s ohledem na povrch a je naprosto nutné dodržovat Destaero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM: 720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí