Přilba zachránila cyklistovi život

Šumava, 21. června 2014 – Dvaačtyřicetiletý muž si naplánoval cyklovýlet v délce 70 kilometrů přes celou Šumavu, poté, co dnes odpoledne nezvládl zatáčku u Borových Lad, se velmi těžce zranil.

Přilba zachránila cyklistovi život

Horskou službu požádala o spolupráci sestřička sanitního vozu Rychlé zdravotnické služby z Vimperku, která právě k nehodě směřovala, s tím, že muž je v bezvědomí. Zároveň také povolala vrtulník českobudějovické Letecké záchranné služby. „Pán měl skutečně smůlu. Poté, co se mu kolo v zatáčce vymklo z rukou, vylétl na louku. Na té je jeden jediný strom, a do něj cyklista v letu narazil hlavou. Ještě že měl přilbu, ta praskla, ale jednoznačně mu zachránila život,“ popsal okolnosti nehody Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. K nehodě okamžitě vyrazili tři záchranáři HS, na místě byli ještě před příjezdem sanitky a ihned začali s ošetřením zraněného. Muž se mezitím probral z bezvědomí a kromě toho byl bez jakýchkoliv viditelných poranění. Poskytli mu tedy krční límec, zafixovali do vakuové matrace a čekali na vrtulník LZS, který dosedl přímo k nim na louku. Jeho posádka pak muže převezla s podezřením na poranění hlavy a páteře na traumacentrum nemocnice v Českých Budějovicích. „Šumava přitahuje v letních měsících velké množství cykloturistů. Ne každý z nich si ale uvědomuje, že zdánlivě mírné pohoří může mít zrádné a nebezpečné stezky. Opět tedy musím všechny na horských kolech varovat, aby nepřeceňovali své síly a nepodceňovaly šumavské kopce,“ důrazně upozornil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že všichni by měli bezpodmínečně jezdit podle Desatera horských cyklistů, které Horská služba předloni vypracovala.

Bližší informace: Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]