+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana ženy z nepřístupného terénu

Jeseníky, 4. července 2014 – Třiašedesátiletá žena se včera v odpoledních hodinách těžce zranila při túře z chaty Barborky údolím Bílé Opavy do Karlovy Studánky, když spadla ze strmého srázu.

Záchrana ženy z nepřístupného terénu
Ilustrační foto

Horskou službu aktivoval dispečink Zdravotnické záchranné služby Ostrava, kterou žena požádala mobilním telefonem o pomoc. „Paní se zranila v místech, kam není jednoduché dojet. Ihned jsme vyrazili na terénní čtyřkolce kam to šlo, a další část trasy jsme urazili pěšky. Táhli jsme sebou tzv. rakouský vozík, tedy nosítka na podvěsném kole, a tak nám cesta trvala skoro hodinu,“ uvedl k výjezdu Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Členové HS na místě zjistili, že paní si po pádu ve strmém terénu zlomila pravou dolní končetinu v oblasti kotníku. Ženu ošetřili, zafixovali jí do vakuové dlahy a umístili do rakouského vozíku. Mezitím vzhledem k náročnému a těžce přístupnému terénu, kvůli kterému očekávali zdlouhavý a pro zraněnou bolestivý transport, požádali o pomoc Leteckou záchrannou službu z Ostravy. S posádkou domluvili místo přistání asi kilometr od nehody. Tam také turistku poté dopravili na pojízdných nosítkách a předali lékaři LZS. „Přestože transport poraněné vrtulníkem výrazně zkrátil dobu zásahu, celá záchranná akce trvala bezmála tři hodiny. Jinak se ovšem paní zachovala dobře, neztratila hlavu, měla u sebe nabitý mobilní telefon a ihned kontaktovala krizovou linku,“ komentoval včerejší akci Michal Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí