Zraněný Němec na nedostupném místě

Jizerské hory, 16. července 2014 – Přibližně pětačtyřicetiletý německý turista si dnes odpoledne zlomil nohu na velmi těžko přístupném místě pod skálou Frýdlantské cimbuří v oblasti Poledních kamenů.

Zraněný Němec na nedostupném místě

S prosbou o pomoc se obrátil na Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje, tak však vzhledem k terénu musela požádat o spolupráci Horskou Službu. „Na místo, kde si turista přivodil zranění, se lze totiž dostat jen pěšky. Je nedostupné i pro naši těžkou terénní techniku. Bylo nám tedy jasné, že transport zraněného bude tvrdým oříškem,“ komentoval okolnosti výjezdu René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že jakmile se záchranáři k turistovi dostali, ošetřili jej, nohu zafixovali a naložili na speciální nosítka. Následoval technicky i fyzicky namáhavý transport muže do údolí Černého potoka. Tam zraněného členové HS přeložili na terénní čtyřkolku a převezli k sanitnímu vozu ZZS do Bílého Potoka. Jeho posádka jej pak odvezla k dalšímu ošetření do nemocnice ve Frýdlantu. Vzhledem k těžkému terénu celý přesun pacienta od místa, kde se zranil, až k sanitce trval dvě hodiny a byl pro německého turistu značně bolestivý. „Jizerské hory se sice zdají být vcelku bezpečné, je zde ale několik takřka nedostupných skalních lokalit, ve kterých hrozí přeci jen nebezpečí. Na místě je proto opatrnost a pečlivé plánování trasy,“ uvedl náčelník Mašín s tím, že v těchto dnech se pohybuje v pohoří značně vysoký počet turistů.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]