+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pro zraněného cyklistu letěl vrtulník na Lipno

Šumava, 4. srpna 2014 – Sedmatřicetiletý cyklista se dnes odpoledne těžce zranil po pádu během jízdy v prostoru bikeparku v Lipně nad Vltavou, Horská služba musela požádat o pomoc vrtulník.

Pro zraněného cyklistu letěl vrtulník na Lipno
Ilustrační foto

Nehoda se stala kolem tři čtvrtě na čtyři a horské záchranáře povolali ke zraněnému místní vlekaři. „Ihned jsem vyrazil na místo a spolu se mnou i kolega z krkonošské HS, který je na Šumavě shodou okolností na dovolené. Jakmile jsme k cyklistovi dorazili, zjistili jsme, že je při vědomí, ale na čele má velkou a silně krvácející tržnou ránu,“ uvedl k výjezdu Václav Cypro mladší, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že zranění na hlavě způsobilo muži velmi značné odtržení pokožky. Členové HS mu proto poskytli sterilní krytí a čelo pečlivě obvázali. Vzhledem k tomu, že cyklista během jízdy neměl přilbu, ani jiné potřebné vybavení, nemohli vyloučit zásadnější vnitřní poranění. Záchranáři mu proto nasadili krční límec a požádali o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Českých Budějovic. Vrtulník zakrátko přistál nedaleko místa nehody u stanice Horské služby a jeho posádka posléze cyklistu transportovala k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice. „Podle všech informací bylo vybavení zraněného naprosto nevyhovující pro jízdu na náročném terénu bikeparku. Doporučuji proto všem, kteří se chtějí pohybovat v těchto horách na kole, aby dbali všech bezpečnostních doporučení a především měli na hlavě vždy bezpečnostní přilbu,“ důrazně cyklisty varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl zároveň nutnost chovat se podle Desatera zásad jízdy na horském kole, které je k dispozici na webových stránkách http://www.horskasluzba.cz/.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí