Cyklista se zřítil ze srázu

Krkonoše, 13. srpna 2014 – Dva dny před svými devatenáctými narozeninami se těžce zranil mladý cyklista, když sjížděl na horském kole modrou sjezdovku na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně.

Tato sjezdová dráha se v létě běžně užívá jako cesta či cyklistická stezka, může být nicméně pro neopatrné cyklisty nebezpečná. Mladíkovi dnes před půl druhou odpoledne zřejmě selhaly brzdy, v zatáčce nedokázal zahnout a vlétl do lesa. Vzápětí se pak zřítil z asi šestimetrového srázu do horské rokle. „Naštěstí nehodu viděli svědci, kteří zastavili kolemjedoucího hajného, a ten nás zavolal. Kdyby cyklistu neviděli, mohlo to pro něj být osudné. Jel totiž sám, asi bez mobilního telefonu, a pokud by se snažil z rokliny křičet o pomoc, zřejmě by jej nikdo neslyšel,“ popsal okolnosti nehody Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

K nehodě ihned vyrazili dva záchranáři HS, jeden na terénní čtyřkolce, druhý v terénním automobilu s potřebným zdravotnickým vybavením. Na místě zjistili, že u zraněného je už jeden ze svědků, shodou okolností lékař-anesteziolog. Spolu s ním zjistili, že cyklista utrpěl poranění hlavy, hrudníku a pánve. Zároveň s tím měli podezření na poranění páteře. „Mládenec zřejmě neměl přilbu, alespoň jsme ji nikde nenašli. I jeho kolo nebylo zrovna v takovém technickém stavu, aby si mohl dovolit takto náročné sjezdy,“ doplnil k dnešnímu výjezdu Pavel Jirsa s tím, že záchranáři vzhledem k rozsáhlým zraněním požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

Posádka vrtulníku pak na místě vysadila lékaře a záchranáře, a protože terén nebyl vhodný k přistání, poodlétla jinam. Tým pak mladíka zajistil, pomocí navijáku vytáhl v nosítkách na cestu a spolu s posádkou pak zraněného po opětovném příletu naložili do vrtulníku. Ten jej poté transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice. „Musím opět připomenout, že především v horském terénu je nutností používat bezpečnostní cyklistickou přilbu. Stejně tak je naprostým hazardem vydávat se do zdejšího náročného terénu na kole, které není v dobrém stavu a hrozí jeho porucha během jízdy,“ důrazně varoval návštěvníky Krkonoš a zejména cyklisty P. Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé