+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Náročný den HS Jeseníky

Jeseníky, 15. srpna 2014 – Sedmnáctiletá dívka se dnes kolem poledne zranila během výletu v dolní části údolí Bílé Opavy, krátce poté desetileté dítě, pro změnu v horním úseku údolí.

Náročný den HS Jeseníky
Ilustrační foto

K první nehodě došlo mezi půl a tři čtvrtě na dvanáct, dispečerovi Horské služby došlo hlášení v 11:45. „Do udané lokality jsme dorazili v terénním automobilu a vzhledem k náročnému terénu jsme přímo ke zraněné dojeli s tzv. rakouským vozíkem. To jsou pevná nosítka s jedním větším kolem pod nimi pro zdolání obtížných míst,“ popsal výjezd Jaroslav Komárek, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Záchranáři na místě zjistili, že dívka nešikovně upadla a poranila si kotník levé nohy. Výron tedy zafixovali a co nejšetrněji ji přesunuli k automobilu. Zde si pak dívku převzala matka, která jí odvezla k dalšímu ošetření.

„Ještě před předáním pacienta nám opět zavolal dispečer s tím, že máme další úraz v horní části Bílé Opavy. Tentokrát šlo o děcko, které si zlomilo ruku v zápěstí. Zde jsme pro změnu použili terénní čtyřkolku,“ doplnil Jaroslav Komárek s tím, že zraněné dítě po převozu předali členové HS k dalšímu ošetření pracovníkům nemocničního zařízení.

„V celé oblasti Jeseníků je velice mokro a turisté by měli být proto vybaveni patřičným druhem obuvi. Snižují tak riziko uklouznutí a následného těžkého zranění. Stejně tak by měli plánovat trasy výletů s ohledem na schopnosti svých dětí,“ varoval návštěvníky hor Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Připomněl také krizové číslo Horské služby 1210, kterým se turisté v nouzi dovolají přímo na dispečink té horské oblasti, ve které se jim stala nehoda.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí