+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Transport těla zříceného německého pilota

Šumava, 24. srpna 2014 – Vyproštění těla těžkou technikou a následný transport nepřístupným terénem dnes odpoledne zažili členové Horské služby při zásahu v místě zříceného malého letadla.

Transport těla zříceného německého pilota
Část letadla

Na místě tragické nehody se sešli kromě horských záchranářů i policisté, pracovníci Informační a strážní služby NP a členové Hasičského záchranného sboru. Horská služba byla požádána o spolupráci především kvůli obtížnému a těžko přístupnému terénu na svahu vrchu Špičník u hájenky Březník, přibližně osm kilometrů od Modravy. „Na místě při našem příjezdu už byla posádka vrtulníku Armády ČR. Ti zjistili, že je v troskách a dokonce mezi stromy zaklíněný a už bohužel mrtvý jeden člověk. Šlo o osmatřicetiletého německého pilota,“ popsal situaci u nehody Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Dodal, že na horských záchranářích bylo mrtvého vyprostit, ale všichni museli čekat delší dobu, než se znovu mohli k troskám letounu přiblížit. „Nejdříve se na místo dostavili pracovníci Letecké inspekce, kteří museli vše zdokumentovat. Pak pro účely vyšetřování totéž provedl policejní vrtulník ze vzduchu,“ uvedl Ondřej Zeman s tím, že teprve poté členové HS tělo, které bylo po pádu v doslova strašném stavu, vyprostili s použitím těžké hasičské techniky, kterou si na místo sami přinesli. Pak tělo naložili na speciální nosítka a neschůdným terénem přepravili asi půl kilometru k cestě. Zde pak mrtvého pilota předali nejdříve lékařce a po ohledání i Pohřební službě.

„Opět se ukazuje, že Horská služba není v horách jen pro záchranu zraněných lyžařů, cyklistů, či zbloudilých turistů. Velmi často, obvykle kvůli rychlejší době dojezdu, nebo schopnostem zasáhnout v nepřístupném terénu, vyjíždíme i k případům, které s naší běžnou prací tak zcela nesouvisejí,“ komentoval dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že okolnosti nehody nyní šetří inspekce i Policie ČR a HS proto nemůže poskytnout jakékoliv další informace.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí