+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Smrtelná nehoda basejumpera na Sněžce

Krkonoše, 28. srpna 2014 – 40letý skokan tzv. base jumpingu dnes dopoledne skočil z rogala a za použití tzv wingsuitu chtěl přeletět vrchol Sněžky a přistát v Obřím dole. 

Smrtelná nehoda basejumpera na Sněžce
Ilustrační foto

Z neznámých důvodů se zřítil cca 200 metrů pod vrcholem Sněžky na polské straně. Dopadl na kamennou suť a smrtelně se zranil.  „Během několika minut byl u něj kolega, který nedaleko obnovoval tyčové značení a posléze záchranáři vyslaní  z Pece pod Sněžkou. V průběhu akce jsme se domlouvali s  dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Hradec Králové o následném postupu,“ popsal výjezd zasahující člen Horské služby Krkonoše Pavel Smejkal.

Záchranáři ale zjistili, že mladý skokan je bez známek života a vše nasvědčovalo tomu, že utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Lékař leteckých záchranářů z vrtulníku pak slanil na místo nehody a po vyšetření zraněného konstatoval smrt. „V tuto chvíli je na místě i polská horská služba GOPR. S tou nyní řešíme transport a jednáme o dalším vyšetřování události. To ale zřejmě převezme polská policie, protože k nehodě došlo na polském území,“ doplnil Pavel Smejkal.

Base jumping je extrémní forma parašutismu, při které se zpravidla skáče z vysokých budov či skalisek. Skokan pak po chvilkovém volném pádu otevře padák pro bezpečné přistání. Řada basejumperů také používá, stejně jako v dnešním tragickém případě, speciální obleky / wingsuit / s nosnými látkovými plochami, které umožní před otevřením padáku klouzavý let.

 Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí