+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Smrt polského turisty na hřebenech Jeseníků

Jeseníky, 7. září 2014 – Osmapadesátiletého polského turistu dnes po poledni postihla zřejmě náhlá srdeční slabost v oblasti Vysoké Hole, i přes delší resuscitaci nakonec musel lékař konstatovat smrt.

Smrt polského turisty na hřebenech Jeseníků
Ilustrační foto

Horské službě dorazila výzva k pomoci od dispečinku Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje v půl druhé odpoledne. „Podle informací, které záchrance udali přátelé turisty, se Polákovi udělalo jen špatně. Ihned jsme ale vyrazili do udané lokality ve dvou na terénní čtyřkolce. Na místě jsme však zjistili, že muž je v bezvědomí a jeho kamarádi začali před naším příjezdem s laickou resuscitací,“ popsal okolnosti výjezdu Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Horští záchranáři tedy okamžitě zkontrolovali stav pacienta, zkontaktovali se s Leteckou záchrannou službou z Ostravy a dále pokračovali v pokusech obnovit muži srdeční činnost. Resuscitace pokračovala bezvýsledně dalších dvacet minut, až do příletu vrtulníku, který přistál přímo na místě, na hřebeni Jeseníků. Poté si pacienta převzal lékař LZS, který byl ale po nějaké době nucen konstatovat smrt. Okolnosti úmrtí nyní šetří Policie ČR a po dokončení šetření na místě poté členové Horské služby pomocí terénní techniky převezou zesnulého z hřebenů a předají zřejmě Pohřební službě. „Varuji turisty, aby nepodceňovali náročnost terénu v našich horách. Je důležité, aby všichni plánovali túry s ohledem na své síly a aktuální zdravotní stav,“ apeloval důrazně na turisty náčelník Klimeš. Připomněl také telefonní číslo 1210, které v případě nouze spojí volajícího přímo s dispečinkem HS v dané oblasti.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí