Pátrání po houbařce s diabetem

Krušné hory, 19. září 2014 – Třiasedmdesátiletá žena se dnes vydala na houby do lesů mezi Cínovcem a Dubí, v lese se jí během sběru udělalo zřejmě vlivem onemocnění cukrovkou špatně.

Pátrání po houbařce s diabetem

Problém byl v tom, že houbařka nebyla ve stavu, kdy by mohla dojít zpět domů. Neztratila však duchapřítomnost a zavolala na linku 155. „Dispečink Zdravotnické záchranné služby z Ústí nad Labem pak kontaktoval nás na krizovém čísle 1210 a předal nám její telefonní číslo. Netušili totiž, kde se paní se zdravotními problémy přesně nachází, protože se během určení místa, kde je, zřejmě ztratil signál,“ uvedl k pátrací akci Tomáš Plíva, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že věděl jen to, že žena leží někde v lese.

Sám ihned vyrazil do udaného prostoru na terénní čtyřkolce a vzápětí po něm na stejném vozidle další člen HS. Rozhodli se, že pomalu a pečlivě projedou celkem rozlehlý prostor, ve kterém by se ztracená houbařka mohla nacházet. Proto také během pátrání měli na čtyřkolkách puštěny výstražné majáčky a houkačku. „Asi po pětačtyřiceti minutách marného pátrání jsem zkusil znovu vytočit číslo mobilu, který paní měla u sebe. V tu chvíli už byla na signálu a hovor mi vzala. Věděla, že se musí k signálu dostat, a tak, i když nemohla chodit, se asi kousek odplazila a signál naskočil,“ popsal šťastné okolnosti hledání Tomáš Plíva.

Paní po krátké době zaslechla houkačku a telefonem záchranáře navedla k sobě. Ležela přibližně 40 metrů od cesty a vzhledem k zelenohnědému oblečení nebyla vůbec vidět. Záchranáři se jí okamžitě ujali, zjistili, že nemůže chodit a už začíná být podchlazená. Vzápětí k nim dorazili i členové Městské police Dubí a pomohli paní naložit na přívěs za čtyřkolkou. Záchranáři poté pacientku převezli na Komáří vížku, kde jí předali posádce sanitního vozu.

„Z dnešního případu je vidět, jak mobil může zachránit v horách život. Paní přesně věděla, co musí udělat a proto se dostala včas do nemocnice. Kdyby mobil neměla nebo rezignovala na slabý signál, mohlo vše dopadnout tragicky,“ uvedl k dnešní akci náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Na webových stránkách www-horskasluzba.cz jsou k dispozici fotografie a video z akce.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Video z akce

-