+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana turisty z nepřístupného terénu

Jeseníky, 20. září 2014 – Čtyřicetiletý turista se dnes odpoledne zřítil během výletu kolem vodopádů Bílé Opavy z příkrého srázu, záchranáři Horské služby museli k transportu použít rakouský vozík a lanovou techniku.

Záchrana turisty z nepřístupného terénu
Ilustrační foto

Úraz byl dispečinku HS Jeseníky oznámen o půl druhé, s tím že se jedná na podezření poranění páteře po pádu. „Na místě jsme zjistili, že spadl z výšky pěti metrů. Pád byl tak nešťastný, že turista utrpěl otřes mozku a řadu dalších drobnějších poranění. Nehoda se ovšem stala na velmi nepřístupném místě, takže jsme před sebou měli skutečně náročný transport,“ uvedl k výjezdu Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Za pomocí horolezeckého lana a systému čtyř kladek pak záchranáři zraněného transportovali 100 metrů ve velmi příkrém nepřístupném terénu na tzv. rakouském vozíku. Poté následoval čtyřistametrový transport na vozíku za terénní čtyřkolkou k místu, kde již čekala sanita s lékařem. Celá akce trvala od oznámení po předání něco málo přes hodinu. Zraněný muž byl poté transportován k dalšímu ošetření do nemocnice. „Turisté často podceňují náročný terén v Jeseníkách. V řadě lokalit pak nepozorného výletníka může překvapit skalní sráz či strž. Na místě je proto pečlivé plánování horských túr a maximální pozornost v exponovaných úsecích trasy,“ varoval návštěvníky Jeseníků Jiří Hejtmánek.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí