+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Armáda cvičila s leteckými záchranáři HS

Krušné hory, 24. září 2014 – Společné cvičení leteckých záchranářů Armády ČR a Horské služby ČR proběhlo včera v Krušných horách v okolí Bublavy.

Armáda cvičila s leteckými záchranáři HS
Ilustrační foto

Program byl rozdělený do dvou fází, a to evakuace osob z lanové dráhy a záchrana osob ze skalního a  těžko přístupného terénu s využitím vrtulníku. „Záchranu osob z lanové dráhy lze provádět v zásadě třemi způsoby - pomocí žebříků, dále s využitím lezeckých technik a s využitím vrtulníku. V tom posledním případě se, zjednodušeně řečeno, záchranář slaní z vrtulníku na evakuovanou sedačku. Poté přichystá osoby k transportu a pak je s nimi odtransportován buď na podvěsovém laně nebo palubním jeřábu vrtulníku na bezpečnou plochu,“ popsal cvičení náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že záchranáři Horské služby jsou vyškoleni na evakuaci právě pomocí lezeckých technik a s využitím vrtulníku.

Druhá fáze cvičení byla zaměřena na transport osob ze skalního a těžko dostupného terénu. „Zde je osoba transportována vleže ve speciálním podvěsovém vaku nebo vsedě v tzv. evakuačním šátku opět s využitím podvěsu či palubního jeřábu vrtulníku na bezpečnou plochu,“ uvedl náčelník Güttner. V praxi se těchto technik využívá zejména při transportu zraněných osob z nepřístupného terénu, ale také při živelných pohromách, kdy se na dané místo nelze dostat jinak než ze vzduchu, např. při povodních.

Cvičení se zúčastnilo 8 leteckých záchranářů Horské služby (4 z Krušných hor, 4 ze Šumavy) a dále 3 letečtí záchranáři AČR. Letečtí záchranáři Horské služby jsou takto pravidelně trénováni pro spolupráci s leteckou službou Policie ČR a armády a dále také se soukromými leteckými záchrannými službami.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí