Německý senior se zranil na Meluzíně

Krušné hory, 29. září 2014 – Úctyhodný věk dvaaosmdesát let nezabránil německému turistovi v túře do okolí Meluzíny, v těžkém terénu ale spadl a přivodil si několik závažných zranění.

Německý senior se zranil na Meluzíně

První žádost o pomoc se dostala k Zdravotnické záchranné službě. Nebylo ale jasné, kde se zhraněný muž přesně nachází a co se mu vlastně stalo. „Nás pak kontaktovali ze ZZS Vejprty, zda bychom pána nepomohli najít. Problém byl v tom, že kolem Meluzíny je orientačně náročný skalnatý terén s hustými smrkovými houštinami. I přesto se nám podařilo zraněného vcelku rychle vypátrat,“ uvedl k okolnostem výjezdu Miroslav Račko, zasahující člen Horské služby Krušné hory. Po nalezení zraněného se k němu dostala i posádka sanitního vozu. Ti zjistili, že po pádu utrpěl lehčí ránu na hlavě a pravděpodobně si zlomil horní končetinu. Po ošetření tedy horští záchranáři domluvili transport k sanitce a následný převoz.

„Turista si přál, pokud to bude možné, dopravit do německé nemocnice. Vzhledem k povaze zranění jsme se i přes obtížný terén rozhodli, že pána dopravíme po zemi a nikoliv vrtulníkem,“ dodal Miroslav Račko. S opatrností a za pomoci ostatních turistů tedy zraněného opatrně transportovali na vakuové matraci terénem cca 1,5 kilometru k vozu. Nato jej sanitka převezla do Vejprt, kde jej předala německé záchranné službě. „Celá akce je ukázkou dobré spolupráce ZZS, Horské služby a německé záchranky. Vše dopadlo dobře, ale přesto musím turistům připomenout, aby pečlivě plánovali túry s ohledem na své síly, věk a aktuální zdravotní stav. I v Krušných horách lze narazit na ne zcela bezpečné lokality,“ varoval návštěvníky hor náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]