+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Krkonoše hlásí nárůst lyžařů i vážných úrazů

Krkonoše, 31. prosince 2014 – Horská služba v Krkonoších zaznamenala v období Vánočních svátků a následujících několika dnů prudký nárůst úrazů, dvacet z nich pak klasifikuje jako těžké.

Krkonoše hlásí nárůst lyžařů i vážných úrazů
Ilustrační foto

„Celkem jsme v těchto dnech ošetřili 105 zraněných, ty těžké musela transportovat Zdravotnická záchranná služba a v jednom případě i vrtulník. Šlo o zásahy na sjezdových či běžkařských tratích, v několika případech i přímo na ubytovacích zařízeních,“ uvedl Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Dodal, že hory nyní zažívají doslova nápor návštěvníků a tratě jsou v podstatě plné lyžařů i běžkařů. Zároveň připomněl tři nejzajímavější případy zásahu horských záchranářů.

K prvnímu došlo 25. 12., kdy dispečink ZZS nahlásil kolem třetí hodiny ráno bezvědomí osmatřicetileté ženy na ubytovacím zařízení. Podle hlášení se ovšem pravděpodobně jednalo již o úmrtí. Ženu nalezl po návratu na pokoj její partner. Na místo ihned vyjeli členové HS a po příjezdu skutečně zjistili posmrtné skvrny a počínající ztuhlost. Přivolaný lékař poté konstatoval smrt

28. prosince pak byl pomocí krizového čísla Horské služby 1210 ohlášeno zranění běžkaře u Krásné pláně. Šedesátiletý muž během jízdy upadl tak nešťastně, že si způsobil ránu na hlavě a upadl do bezvědomí. „Naši záchranáři se k němu dostali během pěti minut. Než ale dojeli, duchapřítomná manželka muži zaklonila hlavu a zraněný začal spontánně dýchat,“ řekl k zásahu náčelník Klepš. Členové HS na místě muže vyšetřili, poté jej transportovali do místa, kde si jej mohla převzít posádka Rychlé zdravotnické pomoci, která jej následně odvezla k dalšímu ošetření do nemocnice.

V ten samý den záchranáře požádal o spolupráci dispečink ZZS Královéhradeckého kraje při záchraně muže v bezvědomí. Zároveň byla ovšem svědky povolána i přímo Horská služba. Jedenapadesátiletý muž na vleku „Kotva“ utrpěl srdeční zástavu, nicméně ihned na místě začal přítomný rolbař provádět laickou resuscitaci. Členové HS se k němu dostali během pouhých dvou minut. Při jejich příjezdu už začal dýchat a byl při vědomí. Záchranáři jej proto na místě vyšetřili, nasadili mu přístroj, který monitoroval jeho srdeční činnost, a dopravili jej na cestu, kde byl předán posádce Rychlé lékařské pomoci.

„Vzhledem k tomu, že Krkonoše i jejich sjezdové a běžecké tratě jsou nyní plné lyžařů i běžkařů, prosím všechny návštěvníky, aby dbali bezpečnostních zásad pro pohyb v horách. Na místě je především ohleduplnost k ostatním lyžařům na sjezdovkách,“ důrazně apeloval Adolf Klepš.  K dnešnímu datu, tedy Silvestru, také varoval před přemírou alkoholu, která zvláště v horách může zavinit mnoho vážných a zbytečných úrazů. S tím souvisí i neuvážené používání zábavné pyrotechniky, se kterým má Krkonošská Horská služba každoroční zkušenosti ve formě rychlých výjezdů k popáleným návštěvníkům pohoří.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí