+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční pátrací akce pod Králickým Sněžníkem

Jeseníky, 18. ledna 2015 – Pátrání po dvou mužích z Prostějova ve věku 30 a 28 let, kteří si vyrazili na túru na sněžnicích bez potřebného vybavení, si dnes v noci užili záchranáři z Jeseníků i z polského GOPRu.

Noční pátrací akce pod Králickým Sněžníkem
Ilustrační foto

Podle informací, které dostala Horská služba od jejich kamarádů ve čtvrt na devět večer, se výletníci nevrátili z túry na  Králický Sněžník a zpět na chatu Návrší. „Během půl hodiny jsme vypravili do akce osm záchranářů. Dva ze stanice Dolní Morava a šest ze Starého Města. To ale byl jen začátek, postupně se do pátrání po nezvěstných zapojilo celkem dvacet členů HS,“ popsal začátek rozsáhlého pátrání náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Záchranáři po bližším seznámení se situací a podle svědků zjistili, že okolo 18:00 oba turisté vyrazili z polské Chaty pod Sněžníkem směrem na chatu Návrší. Neměli však potřebné vybavení pro zvládnutí takové trasy, chyběly jim například svítilny a také měli zcela vybité mobilní telefony.

Vzhledem tomu, že od odpoledních hodin hustě sněžilo, nebylo jednoduché najít jejich stopy. „Začali jsme systematicky prohledávat okolí vrcholu Králického Sněžníku a postupovali jsme dál se směrem k Návrší. Zároveň jsme povolali kromě našich dalších členů i záchranáře polské horské služby GOPR,“ doplnil Michal Klimeš s tím, že Poláci do akce vyslali pět kolegů. HS při hledání ztracených spolupracovala i s Policií ČR, která prohledávala  penziony a restaurace v údolí Dolní Moravy. Po společném úsilí a pátrání se oba muži našli až v půl třetí v noci na chatě Vilemína pod Králickým Sněžníkem. Turisté na této lovecké chatě jim poskytli zázemí, teplo a občerstvení. Poté byli oba muži, zdravotně zcela v pořádku, odvezeni na stanici HS na Dolní Moravě.

„Je naprosto nutné, aby turisté pečlivě plánovali trasy výletů a měli potřebné vybavení pro pohyb v horách. Vždy by měli mít nabitý mobil a, i když nepočítají s návratem po setmění, měli by mít u sebe alespoň jednoduché čelové svítilny,“ důrazně varoval náčelník Klimeš. Připomněl také, že v průběhu horské túry by se měli návštěvníci Jeseníků vyvarovat požívání alkoholu ve větší míře.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí