Krušné hory

Upozornění - Další upozornění: uzavřená cesta

Těžce zraněný Polák v Peci

Krkonoše, 30. ledna 2015 – Sedmdesátiletý polský lyžař se dnes ráno v plné rychlosti strefil do stojanu na zasněžovací zařízení na sjezdovce Javor ve Skiareálu Pec pod Sněžkou a velmi těžce se zranil.

Nehodu zaznamenali ihned zaměstnanci areálu a kolem půl deváté zavolali na pomoc záchranáře Horské služby. „Vyslali jsme na místo okamžitě naše členy s potřebným zdravotnickým vybavením. Muž byl v bezvědomí, zjistili jsme, že stojan, do kterého narazil, byl sice obalen bezpečnostním plastem, ale lyžař neměl přilbu,“ popsal situaci na sjezdovce Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že záchranáři muže zafixovali a nasadili mu automatický defibrilátor. Ten ovšem v tomto případě nedoporučil výboj a tak se členové HS snažili muži obnovit životní funkce pomocí nepřímé srdeční masáže.

„Muž však na tyto resuscitační pokusy reagoval v podvědomí negativně. I přesto jsme dál pokračovali, zajistili jej a převezli s podezřením na silné krvácení do mozku k naší stanici. Zde si jej poté převzala posádka sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby a lékař,“ doplnil Pavel Jirsa. Do Pece zároveň zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Ten však měl následně potíže s odletem, protože v Krkonoších nyní sněží a v Peci je hustá mlha.

Záchranáři se proto rozhodli, že vzhledem k možným obtížím za letu a stavu pacienta, muže transportují do Hradce Králové sanitkou. Lékař LZS byl proto vysazen na zem a polského lyžaře doprovázel až do nemocničního zařízení. „Upozorňuji všechny lyžaře na nutnost dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Všichni by měli mít na mysli především ohleduplnost k ostatním a snahu o klidnou jízdu bez komplikací,“ důrazně varoval krkonošské lyžaře Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 6060 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé
Záchranka