+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

V Jeseníkách se utrhla lavina

Jeseníky, 2. února 2015 – Samovolná desková lavina středních rozměrů se včera v odpoledních hodinách uvolnila v lokalitě Velkého kotle v Jeseníkách. V horách stále platí lavinové nebezpečí.

V Jeseníkách se utrhla lavina
Ilustrační foto

Masa sněhu o šířce 130 m sjela přibližně sto padesát metrů do údolí po svahu o náklonu 32 - 48°. V té době se na místě naštěstí nepohybovali žádní lidé a tak nedošlo k ohrožení života. Podle lavinových odborníků Horské služby byla příčinou nestabilní třícentimetrová vrstva ve sněhové pokrývce. Tu tvořil hranatozrnitý sníh a na této vrstvě byl uložen větrem převátý zlomkový sníh, který se uvolnil o tloušťce cca 40 cm. „Důrazně upozorňuji všechny turisty, lyžaře i snowboardisty, že pro zdejší lavinové svahy byl a je vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí, tedy značné. K uvolnění dalších lavin stačí jen malé dodatečné zatížení jednoho jediného lyžaře či pěšího,“ varoval návštěvníky hor náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Dodal, že za těchto okolností je hazardem jakýkoliv pohyb mimo značené cesty a v lokalitách s možností tvorby lavin.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí