+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Další opařené dítě, tentokrát na Lipně

Šumava, 3. února 2015 – Šálek vařícího čaje vylitý na hrudníček v občerstvovací stanici způsobil dnes odpoledne čtyřletému chlapečkovi popáleniny druhého stupně.

Další opařené dítě, tentokrát na Lipně
Ilustrační foto

Vše se událo před druhou hodinou na sjezdové trati ve skiareálu Lipno – Kramolín. „Maminka ani nevolala, rovnou přinesla děcko přímo k nám na stanici HS. Problém byl v tom, že chlapec si nevylil tekutinu na zimní oblečení, ale měl bundu právě rozepnutou a tak vařící čaj dopadl přes tričko rovnou na pokožku,“ komentoval okolnosti poranění Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Záchranáři při vyšetření zjistili, že se zraněnému ihned vytvořily silné opařeniny, které zasáhly v prsní oblasti asi šest procent povrchu těla. „Problém byl v tom, že hoch je astmatik a vlivem bolesti u něho došlo mimo jiné k hyperventilaci. Ihned jsme začali s ošetřením a zároveň vše konzultovali s operačním střediskem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje“ doplnil V. Čeřovský.

Dispečink ZZS do Kramolína následně vyslal sanitní vůz z Frymburku a také vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Jeden z členů HS poté odjel na asi kilometr vzdálený heliport, aby zajistil přílet vrtulníku. Po jeho přistání dopravil na ošetřovnu Horské služby lékaře LZS. Ten chlapce zajistil a záchranáři jej dopravil na saních za sněžným skútrem zpět k čekajícímu vrtulníku. Posádka pak zraněného transportovala do českobudějovické nemocnice. „Není to v posledních dnech první případ vážně opařeného dítěte na horách v ČR. Chápu, že rodiče často nemají šanci děcka uhlídat. V každém případě by se ale neměli snažit dopravit zraněného na naší ošetřovnu. Když zavolají, budou u nich mnohem rychleji a s potřebným zdravotnickým vybavením naši záchranáři,“ apeloval na návštěvníky Šumavy Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí