+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úspěšná resuscitace muže v Harrachově

Krkonoše, 12. února 2015 – Šestačtyřicetiletého lyžaře dnes odpoledne postihla náhlá srdeční příhoda, ten upadl do bezvědomí u nástupu na lanovou dráhu Delta v Harrachově.

Úspěšná resuscitace muže v Harrachově
Ilustrační foto

Nehoda se stala kolem tři čtvrti na dvě a Horskou službu bezprostředně poté požádal o výjezd kontaktovaný liberecký dispečink linky 155. „Okamžitě k bezvládnému muži vyrazil jeden z našich členů a po příjezdu zjistil, že se muži v bezvědomí věnuje náhodná lyžařka, shodou okolností zdravotnice. Poskytovala mu pro takový případ nezbytnou nepřímou srdeční masáž,“ uvedl k dnešní záchraně lidského života Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že zasahující záchranář ihned nasadil muži automatický defibrilátor a pomohl dýchat s pomocí tzv. ambuvaku. Členové Horské služby mezi tím připravili prostor pro přistání přivolaného vrtulníku a další záchranář dorazil k nehodě, aby se s prvním střídali v pokusech obnovit muži životní funkce.

„Už deset minut poté dorazil vrtulník Letecké záchranné služby a vysadil zdravotníky s lékařem. Ti muži poskytli další ošetření a členové HS zatím pokračovali v resuscitaci,“ řekl Pavel Jirsa. Defibrilátor během ošetření doporučil celkem čtyři výboje a v 14:15 začalo lyžaři opět pracovat srdce i další životní funkce. Záchranáři jej proto zabalili do izotermické fólie a dali mu vyhřívací dečky a šetrně převezli k nedalekému vrtulníku. Jeho posádka muže následně transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci.

„Považuji to za dokonalou ukázku naší spolupráce se Zdravotnickou a Leteckou záchrannou službou. Všichni, kteří se na dnešní úspěšné záchraně lidského života podíleli, jednali přesně, rychle a nanejvýš efektivně,“ komentoval zásah P. Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí