Vrtulník zasahoval na krušnohorském Plešivci

Krušné hory, 21. února 2015 – Devětapadesátiletý lyžař dnes odpoledne vylétl na okraji sjezdovky z dráhy a v plné jízdě spadl po hlavě do odvodňovacího kanálu.

Vrtulník zasahoval na krušnohorském Plešivci

„Vůbec by nebyl vidět, tak zapadl do strouhy, která je v těch místech až dva metry hluboká. Naštěstí nehodu viděl jiný lyžař, který nám jí ihned ohlásil,“ uvedl zasahující člen Horské služby Krušné hory Tomáš Plíva s tím, že nehoda se stala krátce po třetí hodině ve skiareálu Plešivec u Perninku. Shodou okolností jel jeden z horských záchranářů zrovna kolem. Jakmile se dostal přímo na místo, slezl do strouhy a zjistil, že lyžař dopadl hlavou na kámen. I přesto, že měl přilbu, byl v době, kdy se k němu členové HS dostali, v bezvědomí. „Kolega se obrátil na dispečink linky 155 a vzhledem k povaze zranění požádal o pomoc vrtulník. Pak jsme zraněného naložili na saně za skútrem, umístili jej do vakuové matrace a nasadili krční límec,“ popsal zásah Tomáš Plíva.

Muže za stálé kontroly životních funkcí záchranáři vyvezli na horní konec sjezdové dráhy. Zde jej předali posádce sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci z Nejdku a připravili místo přistání. Jakmile dosedl vrtulník z Plzně – Líní, lékař LZS si zraněného převzal, zaintuboval a poté muže posádka transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni. „Krušné hory, stejně jako všechny pohoří v České republice doslova praskají ve švech. Všichni lyžaři proto musejí bezpodmínečně dodržovat pravidla bezpečného pohybu na sjezdových tratích,“ varoval náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že i při používání bezpečnostních přileb může v případě riskantní jízdy dojít k ohrožení života.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

-