+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád zkušeného horolezce

Krušné hory, 17. května 2015 – Padesátiletý, zřejmě zkušený horolezec z Německa dnes v podvečer spadl při slézání pískovcové skalní věže Jánusova hlava v Tiských stěnách.

Pád zkušeného horolezce
Ilustrační foto

Společně s dalšími lezci se pustil do lezecké cesty s názvem Grand Prix 68, která má obtížnost VIIc, tedy výstupu, který je skutečně určen jen zkušeným. „Podle nás to rozhodně nebyl žádný začátečník, ale chybu mohou udělat i letití horolezci. Zde muž nedolezl k prvnímu jistícímu kruhu a základní postupové jištění při pádu nevydrželo. Takže spadl z výšky asi sedmi metrů,“ popsal okolnosti zranění Tomáš Plíva, zasahující člen Horské služby Krušné hory. Zmíněná věž je naštěstí hned u pokladny skalního města Tiské stěny, což je jen 500 metrů od stanice Horské služby.

Horolezcovi kamarádi ihned zavolali centrální číslo krušnohorské HS, dispečink z Božího Daru pak stanici Tisá a záchranáři byli u nehody vzápětí. „Měli jsme podezření na poranění bederní páteře a pánve. Konzultovali jsme tedy stav zraněného s dispečinkem ústecké linky 155 a ti povolali do skal vrtulník Letecké záchranné služby,“ uvedl k zásahu Tomáš Plíva. Dodal, že díky perfektní spolupráci s posádkou LZS byl horolezec z místa nehody vyzdvižen v podvěsu pod vrtulníkem. Muž byl nato letecky transportován k dalšímu ošetření na traumacentrum nemocnice v Ústí nad Labem.

„I zkušeným lezcům se může přihodit nehoda, která se jinak stane spíše začátečníkům. Ani dlouholeté lezení není zárukou toho, že během výstupu neudělá někdo chybu. Na místě je proto stálá opatrnost a vyhýbání se hazardování,“ varoval horolezce náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí