+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pátrání po dvou seniorech

Šumava, 7. července 2015 – Třiaosmdesátiletý muž a pětaosmdesátiletá žena se včera večer nevrátili z výletu po Šumavě do penzionu, Horská služba musela vyhlásit pátrací akci.

Pátrání po dvou seniorech
Ilustrační foto

Manželé se podle údajů, které HS poskytla zaměstnankyně penzionu, měli pohybovat někde v okolí Vchynicko-Tetovského kanálu. „Sama nám zavolala na dispečink ve tři čtvrtě na devět s tím, že se nevrátili k večeři. Když jsme od ní zjistili všechny potřebné podrobnosti, obrátili jsme se s žádostí o pomoc i na Policii ČR a Informační a strážní službu Národního parku Šumava,“ popsal začátek pátrací akce Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že za HS do akce vyrazilo celkem devět osob a kynolog se služebním psem. I policisté do akce vyslali jednoho služebního psovoda a hlídku z Kašperských hor.

Záchranáři HS během pátrání najeli po lesních cestách celkem víc než 320 kilometrů a nakonec se jim podařilo v oblasti Rokyty hledaný pár najít. „Podle toho, co nám řekli, ušli asi třicet kilometrů. Když jsme je krátce před čtvrt na jedenáct našli, byli vyčerpaní, ale naštěstí, i přes počasí, které nyní u nás je, v pořádku,“ doplnil Ondřej Zeman a zároveň poděkoval ISS NPŠ a Policii za kvalitní spolupráci. Dodal, že muž ani jeho manželka neměli u sebe nabitý mobilní telefon, takže se snažili dojít co nejdál sami, aniž mohli požádat o pomoc.

„Pokud turisté nemají dostatečné vybavení, tekutiny a nenaplánují si trasu s ohledem na věk a síly, mohou ohrozit své zdraví či život,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl předvčerejší transport seniora ve věku 86 let z těžko přístupného břehu přes řeku Vydru. „Pán byl zcela nevybavený, neměl ani dostatek sil pro cestu takovým terénem. Panující klima mu rozhodně nepomohlo, takže i v tomto případě zůstal ve večerních hodinách zcela vysílený,“ uvedl náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí