+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

K malému chlapci letěl vrtulník

Šumava, 2. srpna 2015 – Desetiletý chlapec utrpěl dnes po poledni v Prášilech hyperglykemické kóma, na místě kromě Horské služby a zdravotníků zasahoval i vrtulník z Plzně-Líní.

K malému chlapci letěl vrtulník
Ilustrační foto

Hlášení o případu přišlo z linky 155 Plzeňského kraje na dispečink HS Šumava dvacet minut po dvanácté s tím, že chlapec má potíže s. dýcháním. „Během několika málo minut jsem dorazil k malému pacientovi a ihned zahájil základní vyšetření. Vše jsem konzultoval se Zdravotnickou záchrannou službou, která na místo vyslala i sanitní vůz,“ popsal okolnosti výjezdu Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám ještě před příjezdem zdravotníků udělal testy na hladinu cukru v krvi a zjistil, že ta se pohybuje v extrémně vysokých hodnotách.

Jakmile dorazila sanitka, zdravotníci převzali hocha do péče. „Já jsem pak jel k místu vhodného přistání vrtulníku a naložil lékaře Letecké záchranné služby a dovezl jej k pacientovi,“ dodal Štěpán Pospíchal. Na místě pak lékař chlapce stabilizoval a záchranáři oba dopravili k vrtulníku. Ten poté pacienta transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. „Podle našich informací se hoch nikdy s cukrovkou neléčil. Podle jeho otce u něho nedávno lékaři dělali kontrolní testy na hladinu cukru a ta měla být zcela v normálu, takže příčinu dnešního kómatu musejí určit až odborní lékaři“ uvedl k případu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí