+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

HS Jeseníky varuje před bouřkami

Jeseníky, 12. srpna 2015 – Starší manželský pár byl včera v odpoledních hodinách zasažen sekundárním výbojem blesku na vrchu Vozka a upadl do bezvědomí.

HS Jeseníky varuje před bouřkami
Ilustrační foto

Naštěstí nebyli zasaženi přímo bleskem, takže neutrpěli žádná vážná zranění. Vzhledem k tomu, že byli na hřebenech hor v té době sami, leželi bez pomoci nějakou dobu, než se žena probrala. „Byla v silném šoku, zmatená, ale vydala se do údolí hledat pomoc. Nakonec se jí v jedné z chat podařilo použít telefon,“ uvedl Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Muž zůstal v bezvědomí na místě a tak jej našli dva náhodní turisté. Nakonec se i on probral a turisté také zavolali záchranáře. Oba manžele ošetřili zdravotníci, povolaní linkou 155 a převezli je za asistence Horské služby k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. „Důrazně varujeme před odpoledními túrami v oblasti vrcholů a hřebenových partií. V těchto dnech se obvykle v té době v Jeseníkách objevují bouřky a hrozí nebezpečí zasažení bleskem,“ apeloval na návštěvníky hor náčelník Klimeš. Upozornil, že pokud by turisty taková bouřka ve vrcholových lokalitách ohrozila, měli by sejít do údolí. „Rozhodně by se však neměli schovávat mezi skalními útvary a pod stromy. V takových případech hrozí nejen ohrožení zdraví s vážnými následky, ale přímo života,“ dodal Michal Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí