+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

HS Jeseníky měla náročný víkend

Jeseníky, 17. srpna 2015 – Vyčerpání po náročném pochodu, bodnutí hmyzem s nebezpečnými příznaky, pády z kola i při pěší turistice, takový byl víkend Horské služby Jeseníky.

HS Jeseníky měla náročný víkend
Ilustrační foto

Vše začalo už v pátek večer, když záchranáři vyjeli kolem půl deváté do údolí Bílé Opavy k devětašedesátiletému turistovi. „Podle našich informací byl zcela vyčerpán a zůstal neschopen další chůze asi tři kilometry od Karlovy Studánky. Zjistili jsme, že má pohmožděné koleno, takže jsme mu zafixovali nohu dlahou a umístili ho do vakuové matrace,“ uvedl Jaroslav Tejnský, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Záchranáři pak muže museli transportovat náročným terénem na tzv. rakouském vozíku, což jsou nosítka, opatřená podpůrným kolem. Ve čtvrt na jedenáct pak pacienta předali posádce sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci.

Hned v sobotu ráno pak byl hlášen první případ bodnutí hmyzem. V půl deváté volala žena ze sportovního areálu v Dolní Moravě, že po bodnutí se jí udělal velký otok na noze. Záchranář jí ránu desinfikoval a po poradě s lékařem podal lék na alergickou reakci. „Po desáté dopoledne pak řešili naši záchranáři obdobný případ na Ramzové s tím rozdílem, že šlo o otok na paži,“ řekl Jaroslav Tejnský. Asi nejvážnější alergickou reakci na bodnutí hmyzem pak řešili členové HS v neděli po poledni v Dolní Moravě. Zde vosa bodla do krku tříletého chlapce, ale i tato událost se naštěstí obešla bez vážnějších zdravotních následků.

V průběhu víkendu vyjeli záchranáři k několika pádům. V sobotu dopoledne dvanáctiletá dívka spadla z kola a utrpěla poranění ramene s pravděpodobnou zlomeninou klíční kosti. V poledne pak spadl jedenadvacetiletý muž při prohlídce z vrcholu starého vojenského bunkru a přivodil si poranění hlavy. „Kromě toho měl mnohočetné odřeniny, naražená záda a vše nasvědčovalo lehkému otřesu mozku,“ řekl k nehodě Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Další pád se stal během túry devětasedmdesátiletému muži v údolí Bílé Opavy. Spadl během chůze tak nešťastně, že na chvíli upadl do bezvědomí. I tohoto zraněného, stejně jako ostatní, si převzali přivolaní zdravotníci a odvezli k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Museli jsme vyjet i k závodům v běhu do vrchu. Jeden ze závodníků zřejmě přecenil síly a během závodu najednou pocítil malátnost a bolest hlavy. Chvíli to dokonce vypadalo i na to, že upadne do bezvědomí,“ popsal jeden z víkendových zásahů náčelník Klimeš. Dodal, že konec týdne ve znamení nadprůměrných teplot a s postupnými i prudkými změnami klimatu byl vcelku výjimečný. „Hory v těchto dnech zažily velký nárůst turistů, kteří se chtěli ochladit ve výškách, ale i zde narazili na tropické počasí,“ doplnil Michal Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí