Víkend v Jizerkách – mezinárodní soutěž i tragická událost

Jizerské hory, 13. září 2015 – 37. ročník Mezinárodní soutěže Horských služeb i několik vážných úrazů s asistencí vrtulníku a jedno úmrtí – takový byl víkend Horské služby v Jizerských horách.

Víkend v Jizerkách – mezinárodní soutěž i tragická událost

Jen v průběhu soboty zasahovali jizerskohorští záchranáři u čtyř vážných případů. Pokud jde o ten tragický, šlo o náhlou nevolnost sedmasedmdesátiletého českého turisty mimo turistickou cestu. „Jeho německý kamarád sice zavolal pro pomoc, ale v terénu se nevyznal, takže lokalizace místa, kde se oba nacházejí, nebyla snadná. Nicméně jsme je našli a provedli základní vyšetření,“ uvedl René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory s tím, že muž byl v bezvědomí a dispečink linky 155 povolal vrtulník Letecké záchranné služby. Lékařka LZS však po příletu konstatovala smrt s tím, že příčinou byla zřejmě náhlá srdeční příhoda.

Dnes členové HS Jizerské hory zasahovali dvakrát ve skalách a pokaždé mimo obvyklou oblast jejich působnosti. V jednom případě šlo opět o náhlou srdeční příhodu v nepřístupném terénu Betlémských skal u Turnova. „Zde musel spolu s posádkou vrtulníku zasahovat náš letecký záchranář, aby k pacientovi dostal lékaře. V případě druhém se jednalo o pád horolezce v oblasti Suchých skal, tedy opět v místech, kde může efektivně zasáhnout záchranář, který je zároveň dobrým horolezcem a ovládá dobře použití lanové techniky,“ řekl náčelník Mašín.

V průběhu víkendu také v Jizerských horách soupeřily týmy Horské služby ze všech oblastí ČR a jejich kolegové z Německa, Polska a Slovenska. 37. ročník Mezinárodní soutěže Horských služeb pod záštitou 1. místopředsedy senátu ČR Přemysla Sobotky a za podpory hejtmana Libereckého kraje Martina Půty je letní variantou soutěže, která se letos konala v náročných podmínkách zimních Krkonoš. První etapou byl terénní závod na 20 km v hřebenových partiích Jizerských hor, jehož součástí je i pětikilometrová časovka s technickými horolezeckými disciplínami. Závodníci si mimo jiné zkusí přemostění na lanech, slaňování či výstup skalní stěnou. II. etapa je zkouškou zdravotnického umění a soutěžící během ní museli předvést ošetření úrazu v časovém limitu. Absolutními vítězi letošního klání se stala dvojice domácích závodníků z HS Jizerské hory Jan Šámal a Jan Jirák.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]