+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Horská služba bude cvičit albánské záchranáře

Praha, 30. září 2015 – Projekt Albanian Mountain Rescue s cílem pomoci při založení horské služby v Albánii zahájili čeští a polští horští záchranáři v  Národním parku Valbona. 

Horská služba bude cvičit albánské záchranáře
NP Valbona, základní školení z topografie a používání GPS

V uplynulých dnech dva členové Horské služby ČR a jeden zástupce polské GOPR na místě spolu s budoucími albánskými kolegy provedli průzkum terénu a seznámili se s místními možnostmi a specifiky. „V horských lokalitách proběhlo také základní školení z topografie, používání GPS a především z ošetření a záchranářských technik. Zjistili jsme, že zde v tuto chvíli funguje případná záchrana či pomoc zbloudilým turistům velmi chaoticky, nahodile a především s nulovým vybavením,“ uvedl k mezinárodní akci Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR.

Národní park Valbona se nachází na severu Albánie při hranicích s Kosovem a Černou Horou. Valbona je přibližně 25 km dlouhé hluboké údolí, které začíná být v posledních letech velmi vyhledávané turisty. Mnoho z nich přijíždí také z Čech a dalších středoevropských zemí. Vzhledem k tomu, že park a související horské oblasti zasahují i do dalších států, lze předpokládat, že budoucí organizované nasazení horských záchranářů na profesionální úrovni by mohlo mít i mezinárodní rozměr.

Projekt je podpořen z Visegrádských fondů, a zaštítěn velvyslanci zemí V4 v Albánii - ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. Lví podíl na tom má česká velvyslankyně Bronislava Tomášová,“ doplnil náčelník Brožek. Dodal, že následně bude HS v České republice hostit pět albánských adeptů na profesionální záchranáře. „Ukážeme jim fungování horských služeb v ČR, Polsku a na Slovensku a opět budou školeni ve zdravovědě, používání záchranářské techniky a horolezectví,“ řekl Jiří Brožek s tím, že pokud bude tento „malý V4 projekt“ úspěšný, podílela by se HS ČR i na kompletní přípravě a organizaci horské služby a její koordinaci s dalšími místními složkami v této krásné balkánské zemi.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí