+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Noční záchranná akce pod Smrkem

Beskydy, 22. listopadu 2015 – V průběhu dnešní noční cesty z Ostravice přes vrchol Smrku došlo ke zranění turisty, zásah komplikovalo husté sněžení a mlha.

Noční záchranná akce pod Smrkem
Ilustrační foto

Dispečink Horské služby přijal telefonát s prosbou o pomoc krátce po půlnoci. „Podle přátel zraněného šli v pěti na chatu Hubertka a k nehodě došlo asi tři sta metrů pod vrcholem Smrku. Ihned jsme vyrazili v terénním vozidle, ovšem už samotnou cestu nám komplikovalo silné sněžení, mlha a v poslední fázi i velmi nepřístupný terén,“ komentoval noční výjezd Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy. Doplnil, že kvůli tomu jim trvalo přibližně hodinu, než se na místo dostali. Jakmile záchranáři dorazili ke zraněnému, zjistili, že pravděpodobně utrpěl vážné poranění nohy, zřejmě po pádu na zasněžené cestě. I jeho čtyři přátelé byli silně vyčerpaní.

„Pánovi jsme pomocí vakuové dlahy zafixovali dolní končetinu a naložili jej na speciální nosítka. Pak jsme museli vzhledem k terénu použít lanovou techniku, abychom zraněného vůbec dostali k našemu vozu,“ popsal záchrannou akci Jaroslav Pavlica. Kvůli počasí a transportu obtížnými místy trvalo přemístění turisty a jeho přátel skoro tři čtvrtě hodiny. Nakonec byli všichni naloženi do terénního automobilu a záchranáři je převezli na Ostravici. Tam byl pacient předán posádce sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci z Frýdlantu nad Ostravicí.

„Přesuny přes vrcholy hor za tmy jsou naprostým riskem i v letních měsících. Jakmile se ovšem přidá husté sněžení a mlha, nemohu takovou túru nazvat jinak, než hazardováním s životem,“ apeloval na návštěvníky pohoří Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že žádný turista, který dodržuje pravidla bezpečného pohybu v horském terénu, by se do takové cesty nikdy nepustil.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí